Aforisme cu bani, fericire, independență și sănătate despre cum să nu fii nefericit

Aforismele au o eleganță seducătoare. Clasicii spuneau despre ele ca sunt chestii pentru care e nevoie de măiestrie să le scrii, dar trebuie sa fie intelese fara mari eforturi intelectuale.

Mai jos sunt câteva tentative din partea mea de a tinde spre genul asta de maiestrie. E un mix de chestii descoperite din experiente si observatii și chestii aflate de la mentorii mei din carți.

Sunt sigur ca cel puțin unul dintre ele îți va zgudui din temelii propriile tale convingeri despre chestiile astea. Și atunci vei face o alegere. Sau vei rămâne la propria poveste, sau vei lua în considerare ca e posibil să fi avut până acum o perspectivă strâmbă.

Pe mine mă slujesc și o să încerc să le transmit și copiilor mei. Și… da. Asta nu înseamnă că sunt adevărate sau false.

De multe ori în viață nici nu e vorba despre asta. E vorba despre ce funcționează și ce nu. Despre ce e bun și ce e rău. Moral și imoral.

Nota – Am inclus (cu ghilimele) si cateva „culese”.

Let’s go, shall we?

“Banii n-aduc fericirea” e doar o poveste pe care unii saraci si-o spun ca sa-si aline suferinta provocata de saracie, ceea ce nu inseamna ca banii aduc fericirea.


Se poate spune cu certitudine e ca lipsa banilor aduce nefericire pentru majoritatea oamenilor. Probabil sub 0.1% din oameni pot fi fericiti fără bani.


Sa ai cu adevarat bani, inseamna sa ai avere, adica un portofoliu de active de valoare (afaceri, imobiliare, metale pretioase, titluri de valoare, bani gheata).


Ca sa-ti construiesti avere, trebuie sa sa-ti construiesti niste cunostinte despre economie, bani si active, sa-ti dezvolti niste calitati (rabdare, controlul lacomiei, capabilitatea de a lua decizii rationale cand mintea e încețoșată de panică), sa folosesti niste principii si strategii. Sau… sa ai noroc.


Odata ce ai facut avere, indiferent de metodă, ai nevoie de alte calitati pentru a o pastra. Multi dintre cei care fac avere cu noroc, confunda norocul cu priceperea si de multe ori pierd tot ce-au castigat.


Cei care nu au cunostinte despre bani si avere, calitati pentru a construi avere, principii si strategii, dar nici nu incearca să și le dezvolte pot sa o duca relativ bine daca urmeaza patru principii: 1. economiseste, 2. nu imprumuta niciodata bani, 3. evita orice pierdere, in special schemele care promit imbogatire rapida, dar pentru care ti se cer bani ca sa poti profita, 4. nu-ti distruge sanatatea.


De multe ori am spus ca pentru a fi fericit trebuie sa fii independent și autonom, dar e mai corect spus că lipsa autonomiei si independentei aduc oricarui om o anumita doza de nefericire.


Cat timp ai datorii esti destinat să ai sef, cu toate astea in societatea pe care ne-am construit-o majoritatea semnăm acte prin care ne indatoram pe viata.


“Ca să atingi un nivel cât mai mare de independenta vrei sa nu ai nici șefi… nici subalterni.” reformulată de mine, după o versiune aflata de la Nassim Taleb 


Datoriile si lipsa banilor ne aduc mai multa nefericire decât lipsa unei masini noi, sau a unui telefon nou.


O masina noua, sau un telefon iti scad averea netă. Cu atat mai mult daca le cumperi din bani imprumutati.


O unealta noua te poate ajuta sa-ti cresti veniturile.


E mai bine sa-ti cumperi o masina noua, sau un telefon nou decât să arunci banii pe fereastră.


Unii oameni știu doar să muncească pentru bani și apoi să-i arunce pe fereastră.


E de preferat să-ți petreci o zi “de lucru” plimbându-te printr-un cartier cu multe clădiri de admirat, cafenele, restaurante și librării, eventual lăsându-te condus de animalul tău de companie broască țestoasă cum făceau odinioară “les flaneurs” chiar dacă m-ai mașină, decât să fii prins în trafic într-un Audi, întârziat la serviciu și frustrat că ai ales greșit banda. 


Toți oamenii care n-au fost expuși la situații în care aceste sentimente se manifestă, cred despre ei că n-au nicio problemă cu lăcomia și cu frica.


“Fericirea primita in doze foarte mici, dar in mod regulat e de preferat unor doze mai mari primite mai rar. Invers la nefericire.” Nassim Taleb


Un om care ajunge in zece ani sa aiba 1 milion de dolari acumulând $100.000 în fiecare an va fi tot timpul destul de multumit, unul care face dintr-odata $2 milioane și apoi pierde $100.000 în fiecare an va fi devastat (începând cu un moment t) până la sfârșit.


Nu e un lucru rau sa fii bogat si sa traiesti ca un om normal, dar e tragi-comic sa fii om normal si sa incerci sa traiesti ca si cum ai fi bogat.


Pe lângă avuție, chestia de mai sus e la fel de validă pentru inteligență si eruditie, iar o generalizare te face să guști din ceea ce mulți numesc autenticitate.


Oamenii sunt manipulati prin hipnoză să cheltuiască bani pe care nu-i au pe lucruri de care n-au nevoie.


Hipnoza are patru etape: atragerea atentiei, captarea atentiei, evocarea unor sentimente puternice, plantarea de sugestii.


“Cine mănâncă singur moare singur.” – asta e culeasă de undeva, n-am chef sa caut sursa, dar pentru cei care ma cunosc e clar de la cine o știu.


Dacă te uiți la televizor sau pe telefon în timp ce mănânci e aproape ca și cum ai mânca singur, dar unul dintre cele mai triste lucruri din lume e sa ai televizor in bucatarie.


Aproape toți trebuie să muncim ca să ne câștigăm pâinea și avem o mare problemă: munca e neplăcută… dar doar atunci când o simți ca muncă.

Chiar si cu cea mai mare avere din lume, lipsa sanatatii aduce cea mai mare nefericire.


Oamenii sanatosi, puternici si agili, care stiu ce sa manance si cum sa facă miscare (ca sa ramana în starea asta) traiesc mai mult si mai bine decât bogatii care au corp fragil si sunt lipsiți de sanatate.


E mai bine sa fii un fel de ninja care poate sa sara de la etajul 1, sa aterizeze în picioare fără sa se rostogoleasca apoi sa facă un sprint de 500 de metri intr-un minut si 10 secunde decât sa poti trage un camion cu sfoara dar sa nu poti sa-ti legi singur sireturile.


Ca să tinzi spre genul ninja de mai sus, da prioritate exercitiilor pentru picioare fata de alte grupe de muschi, în special odata cu inaintarea in vârstă.


Corpul oamenilor are nevoie de post, în timp ce abundenta îi dăunează.


Bogatii care nu sunt sanatosi, de multe ori isi folosesc banii pentru a-si distruge singuri sanatatea.

P.S. În acest ebook am inclus toate schimbarile pe care le-am facut ca să-mi transform sanatatea de la epavă la semi-ninja.

Comments

 1. Claudia

  Nu sunt de acord cu un sigur lucru, si anume : Masina noua sunt bani aruncati pe fereastra. In functie de firma si de pret, la masina noua pierzi cei mai multi bani!!! Asa ca merge una la mana a doua cu ceva km decat una cu 0 km.

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
 2. VALERIA

  Bună Bogdan

  Un articol exceptional.

  Cu idei foarte bine structurate, foarte bine formatate, usor de citit si de înțeles.

  Ideile cu care am rămas sunt:

  * economisește
  * nu împrumuta bani
  * evită orice pierderi
  * nu-ți distruge sănătatea (pentru a face bani).

  Nu e un lucru rău să fi bogat și să trăiești ca un om normal, dar e tragi-comic să fi om normal și să încerci să trăiești ca și cum ai fi bogat.

  Legat de pro sau contra in ceea ce privește achiziționarea unei mașini noi, am învațat de la Eusebiu Burcaș că „achiziționarea unei mașini noi este cea mai proastă afacere pentru orice familie”, indiferent de nivelul de trai al familiei.

  O zi prosperă și inspirată.

  1. Post
   Author
 3. Sibel

  Buna, Bogdan.
  Te citesc de ceva vreme, dar acum, dupa ce am citit acest articol, am simtit nevoia sa iti scriu si sa te felicit. Mi s-a parut atat de simplu si totusi atat de bogat.
  Asa ca iti multumesc.

  1. Post
   Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.