Cum cumperi o afacere dacă n-ai niciun ban

“Uau. Uite ce restaurant drăguț o să avem la parter.” mi-a spus Patri. Ne plimbam bucuroși prin zona unde se afla apartamentul în care trebuia să ne mutăm peste câteva zile împreună cu băiețelul nostru Matei. Iris încă se afla în burtică.

“Ce tare! Oare livrează la domiciliu?” 

“Ha! Ha! Ha! Glumețule.”

După ce ne-am mutat, am cumpărat mâncare de mai multe ori de la vecinii de jos. Restaurantul avea un lucru sau două făcute bine. Avea numele ceva cu “green” scris frumos în partea de deasupra intrării, înăuntru arăta cochet, avea vreo 6-7 mese, priveliște spre pietonală și un meniu destul de exotic.

Una peste alta, te atrăgea să mergi să încerci experiența de a mânca acolo.

Noi cu ai noștri copii prea mici de mers prin cârciumi, n-am mâncat în local, doar ne luam mâncare la pachet. După ce-am făcut chestia asta de câteva ori ne-am dat seama că restaurantul n-o să aibă viață lungă. 

Astăzi acolo e un mini-market din ăsta de oraș. Mai util pentru noi :D, dar nu despre asta-i vorba.  

Majoritatea afacerilor mici, dar și unele mai mari, sunt prost conduse și n-au nicio șansă de supraviețuire. Și astăzi o să-ți spun cum asta e o oportunitate pentru tine dacă vrei să ai o afacere gata pusă pe picioare și chiar cum ai putea s-o ai aproape gratis.

E mai ușor să explici chestii folosind un exemplu, așa că… prima dată hai să-ți spun de ce i-am prevăzut sfârșitul restaurantului de la parter.

Mă deranja că de câte ori stăteam câteva minute înăuntru până mă serveau, mi se împuțeau grav hainele de miros de mâncare mai rău ca la bunica-n bucătărie. 

Apoi… probleme cu mâncarea. Unele chestii din meniu te făceau curios să le comanzi, ceea ce nu e rău deloc, și nu arătau rău în farfurie, dar erau probleme tocmai la partea cu mâncatul. Mi-aduc aminte că aveau niște paste atât de picante că-mi lua gura foc. Stăteam să aleg fulgii de chili de printre paste ca să pot mânca ceva din ele. În final, n-aveai cum să nu le-arunci.

La alte feluri… câteodată nimereai bine… câteodată nu. Așa că, după câteva țepe din astea, am dat verdictul: “de la ăștia nu mai cumpăr în viața mea nimic”.

Dacă unii dintre clienții unei afaceri au gândul ăsta, e clar că are probleme.

Poate restaurantul n-ar fi dat faliment dacă ar fi rezolvat treaba cu mirosul și ar fi adus un șef adevărat să guste mâncarea și să le dea câteva ponturi ca să aibă un meniu cu chestii 100% comestibile.

Poate. Pentru că sunt și alte lucruri care contează. Dar ca restaurant, vrei în primul rând să ai mâncare gustoasă și un spațiu în care clienții să vrea să stea cât mai mult, nu unul din care să fugă cât mai repede.

Ziceam ceva de-o oportunitate.

Să zicem că observi și tu o afacere din asta cu probleme.

Și să mai zicem că e o afacere la care te pricepi pentru că ai lucrat în domeniu. Ești sigur că ai putea s-o faci să meargă bine.

Dacă ai observat probleme, sunt șanse mari ca afacerea să se chinuie și cu banii. Și când se ajunge la asta, falimentul e aproape sigur. Nimeni nu vrea să tot aducă bani de-acasă pentru a ține o afacere în viață, cel puțin nu pentru mult timp.

Așa că… uite ce poți face.

Propunere să cumperi o afacere

Vreau să-ți spun de la început că atunci când negociezi ceva, în special în lumea afacerilor, e nevoie să fii creativ și să găsești cât mai multe variante pentru a ajunge la soluții din care toată lumea are de câștigat.

Asta înseamnă că într-o oportunitate de genul ăsta nu trebuie să te vezi pe tine ca pe-un rechin care înghite un pește mai mic.

Sunt multe situații în care pentru cineva e mult mai bine să-și vândă afacerea decât să continue cu ea până când e nevoit să pună lacătul.

Așa că, dacă e o afacere pe care ți-ar plăcea s-o ai, du-te și întreabă dacă e de vânzare, chiar dacă n-ai niciun ban.

Dacă proprietarul e interesat s-o vândă, ajungi la etapa în care aduni niște date și faci niște calcule pentru a-i face o ofertă corectă.

Să zicem că afacerea are niște bunuri care au o valoare reală de 100.000 RON, indiferent cât s-au plătit inițial pe ele. Pe lângă această valoare, proprietarul îți spune că a mai investit 50.000 RON, dar nu are nicio datorie.

De asemenea, afli că face vânzări medii de 100.000 RON pe lună, dar nu are profit. De fapt, are pierderi de 5000 RON pe lună, adică are cheltuieli de 105.000 RON.

Te interesezi la câțiva patroni din același domeniu și afli că o marjă netă realistă de profit e în jur de 30%.

Îți mai iei și o marjă de eroare de 10% și consideri că dacă preiei afacerea o poți face profitabilă și îți poate aduce 20.000 RON net la vânzări de 100.000 RON cât are în prezent. 

Dacă duci marja spre 30% și ai idei să crești vânzările, poți urca și mai mult.

De exemplu, vânzări mai mari cu 20% și marjă de 30% înseamnă profit de 36.000 RON.

Acum ai un număr minim de date (presupunem că sunt reale) pentru a face o ofertă. Eu aș porni de la 150.000 RON plătibili în cel puțin 15 rate.

Proprietarul își recuperează banii, oprește pierderile și se poate ocupa de altceva.

Iar tu trebuie să te ocupi de afacere s-o duci la profitabilitate și ea se va plăti singură.

Dacă ajungi la minim 20.000 RON, așa cum ai calculat mai sus, vei plăti jumătate din ei pentru 15 luni pentru a cumpăra afacerea.

Există mai gratis de-atât?

E posibil ca proprietarul să-ți accepte prima ofertă sau să ceară mai mult. 

În funcție de cât cere el, cât de mult îți dorești afacerea, cât poate produce afacerea dacă o repari și bugetul pe care-l ai, mai poți jongla cu suma totală, numărul de rate, o sumă inițială mai mare, procent din profituri, sau eventuale garanții.

Un avantaj în negociere

Te ajută mult dacă reușești să stabilești o legătură cu omul cu care negociezi.

Să-l cunoști, să înțelegi ce nu a mers pentru el, ce situație are, ce nevoi are, ce planuri are după ce-ți predă ție cheile. Așa poți mai ușor să-i faci o propunere care să fie bună pentru tine, dar să-l ajute și pe el.

Ți se pare greu de realizat o chestie din asta? Dacă da, e foarte bine. Dacă oamenii n-ar crede că-i dificil, concurența ar fi mai mare.

Așa, cu toți cei care n-au curaj să se apuce de ceva greu sau care presupune un mic grad de incertitudine și cu largul procent al nepricepuților, doar pentru că încerci să faci ceva te pune cu câteva etaje deasupra, crescându-ți șansele de reușită.

Ce contează cel mai mult în final… e să fii creativ, să acționezi și să știi să te ocupi bine de-o afacere, nu câți bani ai în cont.

Nu-i un exemplu ideal, pentru că acolo se întâmplă lucruri dubioase, dar până și pe Dinamo au cumpărat-o unii fără niciun ban. Ia doar ce-i bun pentru tine din exemplul lor. Dacă vrei o afacere, nu sta degeaba gândindu-te că e imposibil s-o ai. Încearcă s-o cumperi și fă tot ce poți s-o faci să meargă.

P.S. Uite aici eBook-ul din care înveți cum poți să duci o afacere la un nivel cât vrei tu de mare astfel încât să-ți facă viața mai bună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.