Cum îți îmbunătățești maxim și gratis viața în 2020

E sezonul obiectivelor pentru noul an. Din alea mărețe, nerealiste și lăsate baltă în mai puțin de o săptămână. O sa fac sport, o sa mananc sanatos, o sa lucrez mai mult,

o sa scriu o carte,

și-așa mai departe.

As putea sa te plictisesc acum cu o chestie de genul… S-au facut studii care au aratat ca x% din oameni renunta la obiectivele pentru anul nou in Y zile. Dar nu-ti spun din astea, ca nu vreau sa te adorm si sigur stii foarte bine cum sta treaba fara sa vorbim de studii.

Hai să-ți spun niște chestii care să te ajute să ai un an mai bun. Nu neaparat niste obiective, mai degraba niste teme, sau principii.

Suna bine? Hai ca nu te țin mult, sunt doar 3.

Principiul 1 – Pentru a îmbunătăți ceva, prima dată, gândește-te ce poți să elimini, nu ce să adaugi.

“Cele mai mari contributii la cunostinte se fac prin inlaturarea a ceea ce credem ca e gresit. Cunostintele negative (ceea ce e gresit, ce nu functioneaza) sunt mai robuste la erori decat cunostintele pozitive (ceea ce e corect, ce functioneaza). Asadar, cunostintele cresc mult mai mult prin înlăturare decât prin adaugare – considerand ca ceea ce stim astazi se poate dovedi gresit, dar ceea ce stim ca e gresit nu poate sa se dovedeasca a fi bun, cel putin nu cu usurinta.” Nassim Taleb

Principiul 2: Accepta cu umilință chestiile pe care nu le poti influenta și concentreaza-te doar pe chestiile pe care le poti influenta. 

Cel mai mare avantaj in viata il poti obtine “cu puterea mintii” cum zice un simpatic magician român. Și ca să ne întoarcem la principiul 1, cel mai bun mod de a avea o minte puternică e să elimini gândurile care o fac slabă. 

Dacă-i dai de lucru minții tale să găsească soluții la probleme și ai răbdare cu ea, aproape sigur va reuși. Dar ai grijă cu ea că are o mare problemă: e leneșă.

Trebuie să fii șeful și s-o pui să gândească. Dacă o lași nesupravegheată, o să înceapă să găsească motive pentru care n-are rost să încerci ceva pentru ca n-o sa reusesti. O să încerce să te convingă că e OK să te uiti asta seara la un film. Mai e timp si maine pentru munca.

Elimina cat mai multe momente in care mintea ta e pe pilot automat: scroll pe Facebook, sau Instagram, știri, etc.

Nu-ti fie frica sa gandesti, sa muncesti, sa creezi.

Observa-ți fiecare gând și întreabă-te: “mă ajută la ceva dacă mă gândesc la lucrul ăsta?”. Dacă răspunsul e NU, adu-i aminte mintii tale care-i tema pentru ea.

Principiul 3 (Pareto-Robbins): Focuseaza-te maxim pe domeniul care poate aduce cele mai mari îmbunătățiri în viața ta. Apoi, treci la urmatorul și la urmatorul.

Ăsta l-am dedus (cu puterea minții) din sfaturile lui Tony Robbins si Vilfredo Pareto.

Tony: “Un motiv pentru care asa de puțini dintre noi obtinem ceea ce ne dorim cu adevarat e faptul ca nu ne directionam focusul.”

Vilfredo: “80% din rezultate sunt obtinute de 20% din acțiuni.”

Cum să folosești practic cele 3 principii ca să ai o viață mai bună. Din ce in ce mai bună.

Chiar dacă în principiul trei am împărțit viața în mai multe domenii ele nu sunt chiar rupte unul de celalalt. Să zicem că ne ajută să ne gândim separat la sănătate, carieră, relații, dar e crucial sa nu uitam cum ele se întrepătrund. 

Mulți aplică principiul Pareto-Robbins (probabil amărâții n-au citit aceasta opera de arta) intr-un mod total greșit. Se concentreaza pe cariera si-si ignora sanatatea, sau isi ignora familia. 

Nu asa se face. Nu asa-ți faci viața mai bună. 

Hai să rămânem la treaba asta cu cariera si sa vedem cum dam inainte.

Cel mai bun mod de a avea focusul unde trebuie e să te duci inapoi la primul principiu. Pune-ti intrebarea…

Ce chestii mă împiedică să mă concentrez asupra muncii mele? 

Cum stai cu sănătatea?

Dacă ai probleme de sănătate, e clar ca ele iti fură o mare parte din focusul pentru cariera.

La unii, pot exista conditii nefericite de sanatate, asupra carora n-au control sau influenta. Dar multi oameni isi afecteaza singuri sanatatea si imunitatea: fumează, beau, mănâncă nesanatos, nu dorm destul. Vinovat si eu, mai ales la partea cu dormitul.

Pe celelalte le-am cam deslușit. De fapt, asta e cea mai mare realizare a mea din anul 2019, chiar daca n-aveam obiectivul asta pe 1 ianuarie. O sa-ti spun mai multe in curand despre cum am reusit ceva la care nici macar nu mai visam. Incepusem sa ma obisnuiesc cu “degradarea” sanatatii pe măsura trecerii anilor. 

Dar ceva ce am descoperit si aplicat începand cu luna iulie 2019, m-a facut sa ma simt mai bine decat la 18 ani si sa arat mai bine ca niciodata. Sa scap de dureri fizice, sa ma vindec in mare masura de o boala considerata incurabila (nu una letală). Sa am energie mai multa pentru momentele petrecute cu sotia si copiii mei si pentru munca mea.

În curând o sa-ti spun si tie toate secretele, dar va fi un material special. De fapt, am si inceput sa scriu o carte despre experienta asta miraculoasa pentru ca vreau sa fie una dintre cele mai valoroase mosteniri ale mele.

Nimic nu-i mai important decât sănătatea.

Pentru azi, e suficient să te uiți singur la starea sanatatii si sa te gandesti cum o influenteaza stilul tau de viata.

Sanatate mai buna inseamna rezultate mai bune atât in cariera, cât si in relatii.

Mai departe…

Problemele in relatia de cuplu nu-ti prea lasa loc in ganduri pentru alte preocupări, nici macar pentru munca. Dacă te certi cu partenerul dimineata inainte sa mergi la lucru si nu esti psihopat, sau mentalist e cam greu sa ignori treaba asta si sa-ti faci munca plin de entuziasm.

Relatia… Iubirea

Asadar, dupa ce te-ai ocupat de sanatate, ai grija si de relatia ta. O floare pe care-o uzi doar cand frunzele ei veștejite iti plâng că viața începe sa le părăsească, probabil nu va trai mult. De cate ori sa-si revina saraca?

Daca o iubesti si ai grija sa-i pui putina apa in fiecare dimineata, iti va zâmbi inapoi de fiecare data cand o privesti in ochi… cu prezență, căldură și iubire.

Acum, că ești sănătos, și ai lăsat totul viu și luminos acasă, nimic nu-ti mai poate sta in cale la lucru. O sa ai un mare avantaj fata de concurență, indiferent care-ar fi ea.

Acum, poti aplica din nou principiul lui Pareto.

Cum aduci cea mai mare valoare clientilor tai prin munca ta?

In cazul tău poate fi alt răspuns, dar de cele mai multe ori e… vânzări mai mari. Nu contează daca raspunsul e altul. Oricare-ar fi, asta e ce trebuie sa faci: valoare maxima pentru clienti. 

Sunt sigur ca mintea ta (cu puterea ei) te va ajuta si vei reusi sa faci toate astea.

Asa-ti imbunătățesti viata in 2020 si… forever after.

Nu stiu daca ai observat, dar pentru nimic din astea nu prea-ti trebuie bani. Din contra. Ei ar putea fi o chestie ce-ti fura din focusul pentru lucrurile importante. 

Si te avertizez. Dupa ce faci totul cum am vorbit mai sus, probabil va trebui sa traiesti cu povara de a câștiga mai mulți bani.

Comments

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.