Cum ții în frâu stresul din investiții care-ți poate face viața un calvar

Nu recomand nimănui să se apuce de investiții cu așteptarea că-și va asigura traiul din banii câștigați.

No way! Pentru a avea un venit care-ți asigura traiul ocupă-te de activitatea ta principală. Știu că dacă ești angajat probabil îți urăști slujba, chiar dacă nu recunoști. Orice-ar spune unii… să ai o slujbă e în multe aspecte mai rău decât închisoarea (acolo ai asigurat un pat, o masă, timp de socializare, de sală). Employmentul e o închisoare în care-ți petreci o mare parte din viață, chiar dacă e la domiciliu. 

Învață despre cum funcționează banii, învață afaceri și fă chestii pe cont propriu. 

Fuck bosses!

Îmi mai scriu unii, “Bogdane, nu putem fi toți antreprenori, dac-ar fi așa cine-ar mai lucra?”

Nu contează asta idioților! Dacă vrei să fii liber, asta trebuie să faci. 

Întotdeauna vor fi oameni care sunt dispuși să rămână sclavi. N-ai tu treabă cu ei. Dacă vrei să ai o viață bună… vezi-ți de afacerea ta!

Gândește-te la asta… Până și între muncitori. Zilierii au mai multă libertate decât cei angajați cu contract de muncă. Faptul că nu pot lua credit nu e un dezavantaj deloc.

De ce treaba asta cu zilierii? Pentru că nu depind de un singur „client”.

Și o afacere poate fi sclava altei afaceri atunci când se bazează pe ea pentru un procent mare din venituri. În unele situații și 20% poate fi prea mult. De exemplu, dacă fără acei 20% firma trece de la profit la pierdere.

Dar… Să ai 100% din venituri dintr-o singură sursă e aproape sinucidere.

Așa că… pentru întrebarea aia idioată. Cine-ar mai lucra? Aceiași oameni ar putea lucra, dar fără să-și vândă libertatea și să-și asume riscul de a se baza pe un singur client.

Fuck Your Boss!

Stai angajat până înveți meseria și afacerea, apoi go solo, sau fă direct o afacere cu prietenii tăi! Sari peste etapa de angajat.

Șeful tău e băiat bun și-mi retrag cuvintele de mai sus, doar dacă poți să-i spui ce plan ai și el îți răspunde: “Bravo boss! Ești băiat deștept! Te învăț tot ce știu ca să poți să devii independent și liber în cel mai scurt timp.”

Dar nu va face asta pentru că probabil pentru el atârnă mai greu lanțurile.

Așadar, dacă știi sigur că n-ar răspunde așa, nu-i spune nimic și execută-ți planul.

Și mai fă un lucru ca să te simți mai liber până o să poți face pasul la propria afacere. Scrie-ți demisia chiar acum, sau în prima zi de lucru, închide-o și ține-o pregătită într-un dulap, sertar, sau ce ai pe-acolo, până va veni momentul s-o folosești.

O să regăsești subiectul ăsta în viitoarele scrieri de pe site pentru că sunt din ce în ce mai convins că niciun om n-ar trebui să-și vândă viața pentru un salariu.

Deocamdată, după toată paranteza asta, ne întoarcem la ideea de la care-am pornit.

Investițiile sunt pentru construirea averii, nu pentru venituri.

Veniturile le faci din meseria ta, din afacerea ta.

Dacă ești angajat, consideră că astăzi ai o afacere cu un singur client și pleacă de-acolo să-ți dezvolți “afacerea”. Mai multe servicii, mai mulți clienți.

O mare problemă a investițiilor în acțiuni și cripto

Există un sfat pe care aproape toți cei care se implică în investiții îl citesc, îl aprobă în minte și apoi îl ignoră total.

“Nu investi sume de bani pe care nu-ți permiți să le pierzi.”

Dar chestia asta nu e suficientă. E clar că nu trebuie aruncate economiile de-o viață în investiții, mai ales în unele riscante, sau în cele cu volatilitate mare, precum cele în criptomonede, sau chiar în acțiuni.

Dar nici investind sume prea mici, nu poți avea așteptări să câștigi prea mult. 

Deci care-i sweet spot-ul?

Din cauză că mulți îl ratează, treaba asta cu tranzacționarea le acaparează toată ziua. Unora și noaptea. Toată viața.

Maaaare problemă. 

Pentru sănătate: stres și nopți pierdute nu prea sunt de ajutor. 

Pentru relațiile cu cei apropiați: nu cred că cineva care pierde câteva sute sau mii de euro într-o zi poate fi o companie prea plăcută. 

Pentru “afacerea ta”.

Care-i soluția? 

Nu știu care-i pentru toată lumea, dar o să-ți spun ce funcționează pentru mine.

Așadar… ce avem practic de rezolvat sunt 2 lucruri: investițiile să nu fie un stres și să nu-ți ocupe prea mult timp.

Pentru ca investițiile să nu fie un stres prea mare, cele mai importante lucruri pe care le-am făcut sunt.

A. Investițiile după principiul bara asimetrică

E adevărat că dacă investești sume foarte mici, nu poți să te aștepți la câștiguri cu potențial să-ți aducă plusuri mari la avere. Dar așa trebuie să începi. 

Din economiile pe care le faci din veniturile generate de afacerea ta, începe să investești sume mici până devii confortabil cu tot ce înseamnă activitatea asta.

Păstrează cea mai mare parte din avere în active stabile, cu riscuri cât mai mici. Procentul diferă de la om la om. Eu am nevoie să țin în bănci o sumă de bani care să acopere cheltuielie familiei pentru cel puțin un an, diversificată între RON, USD, EURO și CHF. Plus ceva aur.

Cu restul economiilor pot să fiu mult mai agresiv fără să am mult stres.

Așadar… Aproape toată greutatea pe protejare și evitarea riscului de ruină și restul greutății pentru opțiunea de a avea câștiguri fără limită.

Asta e strategia bară asimetrică.

Dar și așa poți ajunge să ai problemele de mai sus.

Dacă greutatea mică se umflă și nu iei de pe ea să refaci asimetria poți avea o mare problemă cu care eu m-am confruntat.

Așa cum s-a umflat, la fel de rapid se poate dezumfla la loc și e devastator să începi să ai gânduri de genul…

“Asta e. Se apropie momentul pe care-l așteptam. Dacă mai continuă creșterea asta puțin, ajung să-mi ating obiectivul X.”

X poate fi: 

  • să-ți cumperi o mașină
  • să-ți cumperi o casă 
  • să-ți poți da demisia
  • să-ți deschizi o afacere
  • să nu mai ai nevoie să lucrezi vreodată

Dar creșterea nu mai continuă. Începe scăderea.

Și e neimaginabil de greu să-ți vezi speranțele spulberate. Te simți rău fizic și simți că-ți pierzi mințile. Încerci să faci ceva, dar tot ce poți face e să faci greșeli care-ți amplifică pierderile.

Când piața merge în jos nu te poți opune.

Dar… Există o rază de speranță… și eu sunt aici să-ți ridic privirea deprimată din pământ și să ți-o îndrept spre lumină.

Tot ce ai nevoie… e să atingi ținta o singură dată. O singură dată în viață.

Dacă ai răbdare și o strategie bună… ai șanse mari să reușești.

Și cred că merită efortul , în special dacă ținta e… “să nu mai ai nevoie să lucrezi vreodată”.

Așadar… nimeni nu știe la fiecare ciclu cât de sus poate urca piața și când își va schimba direcția. Sunt lucruri care se pot întâmpla în orice moment.

Ai de ales între a merge “All In” pe strategia agresivă până îți atingi ținta, sau pe o strategie de a reechilibra dinamic bara. 

Agresivitate All In

Dacă mergi pe asta ai nevoie de un consum mai mare de energie psihologică pentru a gestiona stresul adus de volatilitate.

O să te plimbi între exuberanță și disperare.

Ce m-a ajutat pe mine e următorul lucru.

Am ales ca orice se întâmplă înainte să-mi ating ținta, indiferent de dimensiunea la care ajunge greutatea agresivă, să-i aleg o valoare sub care cred că nu are cum să scadă și s-o consider constantă.

Așadar, fac o amortizare mentală a diferenței dintre valoarea de piață și valoarea constantă aleasă de mine. Diferență o consider zero, sau o transfer (tot mental) într-un alt cont numit: 

Dream Life Option Account

La ce m-ajută asta? Nu mai am nevoie să verific de 765 de ori pe zi prețurile. Îmi văd de treaba mea și din economii adaug în continuare la ambele greutăți.

Poți alege să ignori valoarea din contul “Opțiune Viață de Vis” până în momentul în care-ți atingi ținta, sau poți să mai furi din când în când din el, făcând un mix cu…

Strategia de Reechilibrare a bării

Fă-ți un plan prin care iei din câștiguri și le pui în partea de greutate cu active stabile.

Asta poate fi în funcție de ținte de preț, sau periodice.

Dacă alegi să combini strategiile acceptă că sunt posibile două deznodăminte:

  1. Piața e volatilă. Greutatea ta agresivă se umflă, apoi se dezumflă la loc. După creșteri urmează scăderi puternice. Dar tu câștigi timp pentru că-ți asiguri o creștere constantă a greutății stabile.
  2. Pierzi timp pentru că piața continuă să crească și greutatea agresivă ar aduce randamente mai bune dacă n-ai „fura” din ea.
  3. Să investesc doar în proiecte valoroase.

B. Investesc doar în proiecte valoroase

Mă documentez foarte bine legat de orice investiție pe care-o fac, până mă simt confortabil să o păstrez pe termen lung.

Niște acțiuni pe care le-ai cumpărat la un preț rezonabil, ale unei companii despre care știi că execută un plan bun prin care să creeze valoare, probabil vor crește în timp, chiar dacă de pe azi pe mâine pot scădea.

Evoluția prețului pe termen scurt e în general zgomot. Ceea ce contează e modul în care compania își conduce afacerea.

Aaaaa. Și evident.

C. Fără leverage sau orice alt tip de împrumut

Din cele mai vechi timpuri, oamenii și-au transmis din generație în generație în familie, sau prin religii sfatul de a nu împrumuta bani.

Omul modern s-a îndepărtat de înțelepciunea strămoșească.

P.S. Ebook-ul conținător de Curs despre bani… botezat Maestro del Dinero se află la reducere până mâine pentru primii 20 de cumpărători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.