Evanghelia frumuseții și binefacerii în afaceri

Când eram angajat participam aproape zilnic la ședințe, care mai de care mai plictisitoare. Cu cât o companie e mai mare, cu atât devine mai greoaie și probabilitatea să piardă o grămadă de timp cu ședințe inutile crește.

Unul dintre subiectele despre care se vorbea des în ședințe și care avea efect de somnifer pentru toți participanții era legat de cultura și valorile companiei.

Puțini știu cum să facă bine treaba asta cu implementarea unei culturi care să includă niște valori sănătoase. Restul pierd timpul aiurea și se autosabotează.

Cultura și valorile unei companii contează și contribuie la multe aspecte ce țin de operațiuni, iar asta se reflectă automat la rezultate: vânzări, profituri, calitatea vieții angajaților.

Probabil mai am puțin și te adorm și eu pe tine cum pățeam eu în ședințele despre care-ți povesteam.

Dacă cumva te-am pierdut cu toată teoria, hai să explic mai concret cu se mănâncă valorile și cultura.

Steve Jobs, cofondatorul și fostul CEO al companiei Apple, a fost unul dintre conducătorii care a reușit să-și pună amprenta pe modul în care fiecare angajat se comportă, gândește, creează și muncește.

Dar n-a făcut asta prin ședințe. Sigur că și comunicare e importantă, dar înainte ca un mesaj să poată ajunge la cine vrei să-l trimiți, e necesar un lucru…

“Do I have your attention?”

Steve Jobs lucra cot la cot cu angajații la produsele Apple, poate mai mult decât toți ceilalți. El nu accepta ca un produs să între în producție înainte ca totul să fie spectaculos și să funcționeze excelent. Dacă ai avut un iPhone, sau un laptop MacBook, poate știi că nu se pot demonta. Asta înseamnă că aproape niciun client n-o să vadă vreodată ce e în interior.

Dar nimic nu primea sigiliul de aprobare al lui Steve până când și interiorul arăta la fel de frumos ca exteriorul. În plus, tot timpul a încercat să angajeze doar oameni ultra performanți și nu stătea la discuție cu cei care făceau treabă de mântuială sau mediocră. 

“You’re fired!” sunt niște cuvinte pe care Steve le-a rostit de multe ori.

Acum, ce crezi? Avea atenția oamenilor când ținea o ședință și le spunea că valorile Apple sunt excelență și frumusețe?

Și compară situația asta cu a unui director care stă în biroul lui, departe de angajați, nimeni nu știe ce face el acolo, dar mai organizează câte o ședință în care citește niște slide-uri dintr-un document.

Probabil știi ce atașați sunt clienții Apple de produsele companiei. Cum se îmbulzesc în magazine la fiecare lansare a unei versiuni noi de iPhone. 

Acești oameni sunt dispuși să plătească bani în plus față de produsele concurenței doar pentru sentimentul de a avea ceva excelent, ceva frumos.

Ceva îi face să se simtă mândri că fac parte din povestea Apple. 

Această putere magnetică a pornit din valorile și comportamentul lui Steve Jobs și a ajuns în timp la nivelul de evanghelie, dăinuind chiar și după moartea lui.

Povestea Apple s-a împletit cu povestea vieții lui Steve Jobs. S-au scris cărți, articole, s-au făcut filme, povești s-au transmis din gură-n gură.

Liderii și angajații Apple încă se comportă într-o perfectă sincronizare cu valorile lui Jobs: excelență, frumusețe, creativitate, inovație. Clienții se simt speciali când își cumpără ceva cu mărul mușcat pe carcasă și transmit mai departe evanghelia.

“Trebuie să-ți iei iPhone, man! Sunt OK și altele, dar ca iPhone nu există!”

Nu există reclamă mai puternică decât cea din gură-n gură. De aceea n-o să vezi niciodată reclamă la iPhone în timpul finalei de la Vocea României, sau la finala Cupei Mondiale de orice.

Bine omule, dar ce legătură are toată povestea asta cu o mică afacere?

E adevărat că poți avea o afacere bună și dacă ignori treburile astea și le faci “după ureche”.

Totuși sunt convins că o să ai un avantaj dacă încerci să faci totul cu intenția de a crea ceva despre care oamenii să spună… “e frumos”.

Să spună că le-a plăcut ce-au văzut atunci când ți-au călcat pragul, că s-au simțit bine, că au întâlnit oameni de treabă. Că le-a plăcut unde-au parcat mașina. Ce-au cumpărat de la tine a fost minunat, delicios, încântător și așa mai departe.

Și nu e nevoie să fii Apple.

Pentru a face multe din lucrurile astea, n-ai nevoie de mulți bani și pot însemna enorm pentru tot ce ține de afacerea ta: vânzări, profituri, energia angajaților, implicarea lor și chiar durata de viață a afacerii.

“Ce-i asta omule? Ție cum ți se pare ce vezi aici? Dacă ai fi client, ce impresie ai avea când ai veni aici? Ai mai intra înăuntru după ce-ai vedea cum arată restaurantul din exterior?” l-a întrebat Marcus Lemonis pe proprietarul unui restaurant.

Fusese chemat să-l ajute să-și redreseze afacerea. Prima impresie a fost rea. Multă mizerie, pancarte îndoite, ruginite, cu vopseaua luată și cuvinte incomplete.

Înainte să decidă dacă rămâne să-l ajute, Marcus i-a dat o lecție omului. S-a îmbrăcat în salopetă, și-a suflecat mânecile, a luat mături, lopeți, pensule și vopsele și în câteva ore a făcut exteriorul să arate frumos și primitor, încât să le spună clienților: “haideți înăuntru”.

Așadar, de multe ori, nu te costă aproape nimic să-ți faci afacerea mai frumoasă.

Doar puțin timp. În loc să stai pe telefon și să mai pui o postare pe Facebook în care să încerci să împingi lumea sprea afacerea ta cu reduceri, oferte sau povești fără substanță, fă-o puțin mai frumoasă. Așa ai șanse mari să posteze clienții un selfie din localul tău și “să te tăguaiscă”.

Și gândește-te la asta. Tu de unde vrei să cumperi? De unde-ți recomandă un prieten? Sau de la unii care au reduceri?

Dar mai e ceva. Frumusețe nu trebuie să fie doar o păcăleală. Nu e bine să ademenești oamenii în casa ta și să le pui verde de Paris în mâncare.

Impact bun în lume

N-am mai băut whiskey de ani buni. De pe vremea când mergeam la nunți, sau chefuri și în loc să aleg pălincă, alegeam Balantine’s pentru că mi se părea că-s mai șmecher dacă mă vede lumea cu whiskey-n pahar decât cu pălincă. Astea-s prostii serioase. Adică așa se întâmplă în viață reală, așa iau mulți oameni decizii.

Între timp am mai îmbătrânit, m-am căsătorit și știind că soția mă iubește și dacă beau pălincă, nu m-am mai atins de whiskey, am mers pe tradițional. De fapt, aproape tot timpul aleg să beau vin roșu, dar sunt unele mâncăruri care sunt de 100 de ori mai bune cu un paharel de pălincă. 

Vorba bunicului soției mele Patricia.

“Numa’ câinii mâncă să nu beie!”

Zilele trecute mi s-a pus pata să-mi cresc opțiunile din barul de acasă… așa pentru sărbători. 

Și apropo de ce spuneam mai sus… ideea a pornit după ce-am văzut postările unor prieteni cu cocktailul X, Y, Negroni, Old Pal, Americano și din astea.

Luca, cel mai bun prieten pe care l-am avut în copilărie, are un “Irish Pub” lângă Parcul Central din Tg-Jiu.

Un local minunat ca și patronul unde poți savura un burger cu carne proaspătă și suculentă și un Imperial Stout în timp ce te delectezi cu priveliștea Porții Sărutului (de Brâncuși).

Pentru că e „în domeniu”, l-am sunat să-l întreb ce whiskey să-mi iau, Chivas, sau Jack Daniels.

“Niciodată. Maker’s Mark.”

Deci, fraților și surorilor, nu știu dacă mă credeți pentru că e de-a dreptul incredibil. 

Maker’s Mark bourbon, un fel special de whiskey făcut cu mai mult porumb în mix-ul de cereale și e uluitor de bun la gust. În general, în comparație cu multe alte whiskey-uri e o calitate superioară.

Dar toată lumea știe că e o problemă mare cu băutura. Pe mulți oameni îi face dependenți și în timp le distruge sănătatea și-i omoară.

Atunci, cum e cu impactul bun în viața oamenilor? 

Faptul că Maker’s Mark face un whiskey delicios, e ceva bun, sau rău? 

Clar că-i bun. Cine bea, oricum bea și dacă tot bea, mai bine să-i placă ce bea.

Dar dacă din cauză că-i așa bun îi face pe oameni să bea mai mult și le face astfel mai mult rău?

Gata cu chestiile astea confuze că mă doare pe mine capul și am băut doar cafea până acum.

Și nici nu vreau să dau răspunsuri pentru tine. Pentru că nici nu există un singur adevăr.

Dar ce e important e ca tu să-ți pui întrebările astea, să găsești răspunsul valabil pentru tine și să fii împăcat cu impactul pe care afacerea ta îl are în viața clienților tăi.

E o diferență între a produce un whiskey de cea mai bună calitate ești capabil pe care să încerci să-l vinzi oamenilor care vor să se bucure de o băutură bună la o ocazie specială și a produce alcool sanitar frecându-ți mâinile de bucurie la gândul că o să-l cumpere și unii împătimiți ai alcoolului care nu-si permit o Săniuța.

Și e cu totul altceva să le vinzi aspartam diabeticilor știind că-i omoară mai repede decât ar face-o zahărul și e mult mai scump.

E argintul mai valoros ca aurul?

Avem două reguli transmise din generație în generație de la strămoșii noștri.

Regula de aur: Comportă-te cu alții așa cum vrei să se comporte ei cu tine.

E bună regula de aur, dar nu e cea mai bună. Ar fi bine ca toată lumea s-o respecte, dar tot ne-am pricopsi cu prea mulți oameni generoși… cu sfaturile. E clar că ce ți-ar plăcea ție ar putea să nu-i placă altuia. Așa că… mult mai bună e…

Regula de argint: Nu le face altora ceea ce nu ți-ar plăcea să-ți facă ei ție.

Nu știu cum aș putea să spun asta ca să nu sune ca un sfat. OK. O întrebare.

Crezi că afacerea ta ar avea un impact mai bun în lume dacă ar respecta atât regula de aur, dar mai ales cea de argint?

Dragul meu român, La Mulți Ani de 1 Decembrie! Îți mulțumesc că ai citit și îți doresc tot binele din lume! 🙏

P.S. Dacă ți-a plăcut articolul sunt șanse mari să-ți placă și eBook-ul INFAILIBIL pentru că de acolo e extras.

Comments

  1. Victor

    pai da, oamenii se simt speciali cand i-si cumpara ceva Apple, dar de fapt e o iluzie a lor, un produs nu ii face pe ei mai calitativi, nu le creste IQ-ul, e doar o iluzie, chiar daca produsul e super, omul care il cumpara NU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.