Fragilitatea crescândă a omului modern

Cele mai dăinuitoare amintiri sunt cele care implica emotii, sau simturi. 

E normal ca întâmplări iesite din comun sa-ti provoace emotii puternice, dar ce-i ciudat e ca ni se intampla în multe momente să avem asemenea simțăminte puternice fără să ne dăm seama de unde vin.

Pot fi senzații negative ca neliniste, iritare, sau nevozitate simtite in prezenta unei persoane noi, a unui grup de persoane, sau intr-o anumita locatie in care te afli pentru prima data.

Dar exista si momentele alea in care pur si simplu ai o stare de bine. Esti euforic si extrem de relaxat fără ca vreun eveniment special sa se fi intamplat. Nici n-ai câștigat la loto, nici n-ai aflat ca persoana de care esti indragostit e atrasa la randul ei de tine, nici nu ai fost avansat la serviciu intr-un post mai bine platit.

Fac pariu ca un moment in care te-ai simtit asa a fost in jurul unui foc de tabara, sau mai bine… langa un foc la care tu impreuna cu familia sau prietenii ati prajit carne sau slanina infipta in bețe ascuțite la vârf cu un cuțit de vânătoare.

Puterea hipnotizatoare pe care o are focul asupra noastra e fascinanta si hai sa-ti explic, sau sa-ti aduc aminte de ce e asa.

Stii ca pe specia noastra o cheama homo sapiens. Se pare ca suntem dați dracu’ de deștepți pentru că asta înseamnă… omul inteligent. 

Dar… pe vremea când nu exista niciun sapiens, niște strămoși de-ai noștri pe care-i chema homo erectus (omul care sta in pozitie dreaptă) au învățat să facă focul și să-l stăpânească. Exista dovezi arheologice ca oamenii au învățat să “se joace cu focul” ce datează de acum 400.000 de ani, dar e posibil să se fi întâmplat chiar mai devreme.

Toate consecintele dezlănțuite de această realizare a oamenilor nu sunt cu nimic mai prejos decât miracolele. 

Oamenii n-au mai prea fost uciși de către animalele de pradă așa cum se întâmpla înainte să foloseasca focul. 

Cu ajutorul focului le-a fost mai ușor sa se hraneasca.

Pe de-o parte focul i-a ajutat sa vaneze. De asemenea, sunt dovezi ca au folosit focul sa arda plantele fără roade și să le favorizeze pe cele mai generoase cu ei din punctul asta de vedere.

Dar magnitudinea cea mai mare a avut-o alt fapt. Homo erectus a început să foloseasca focul pentru a găti mancarea și chestia asta a produs schimbări biologice care au dus la apariția noastră.

Din cauză că mancarea gatita e mult mai ușor de digerat decât cea crudă, intestinul humanoizilor s-a scurtat (e mult mai scurt decât al altor mamifere). O alta consecinta a faptului ca organismul n-a mai consumat asa multa energie pentru digestie a fost cresterea dimensiunii si capacitatii creierului.

A fost nevoie de 200.000 de ani de evolutie pana la aparitia homo sapiens si totul a pornit cu focul. Sunt sigur ca din acest motiv, fără să ne explice de ce, creierul nostru iubește focul – o chestie greu de definit, dar cu adevărat magică și misterioasă pentru noi a cărui putere se poate folosi la multe lucruri bune, dar poate fi și fatal de distructivă dacă e scăpată de sub control.

Așa e cu chestiile astea puternice… au două fațete: cea bună și cea rea. Vorba unchiului Omului Paianjen.

“La pachet cu o mare putere… vine o mare responsabilitate.” – Spiderman’s uncle

Hai să lăsăm însă poveștile cu supereroi pentru alta duminică și să ne întoarcem la istoria speciei noastre.

Cum evoluăm astăzi?

Ai putea crede că începând de la nașterea homo sapiens (în urmă cu 200.000 de ani) până astăzi homo sapiens a facut mulți pași înainte în ceea ce privește evoluția.

Ei bine… înclin să cred că nu prea e așa. De fapt, sunt convins că suntem într-un continuu regres început în perioada în care omul a început să practice cu precădere agricultura și a inceput să mănânce din ce în ce mai multe cereale.

Și ce vreau să spun prin regres? Ma refer atât la capacitatile fizice, cât si la cele intelectuale. Dovezile arheologice arata ca homo sapiens din perioada pre-agrară, adică vânătorii – culegătorii aveau corp mai musculos, dar si creier mai dezvoltat decât agricultorii.

Chestia asta e logică dacă te gândești la activitățile ce le implică un mod de viață în comparație cu celalalt.

Vânătorii-culegătorii vânau și culegeau, cunoscând mult mai bine flora și fauna și se hrăneau cu o multime mai numeroasă de nutrienti. Mai multe animale si mai multe plante: legume, fructe, radacini, nuci.

Agricultorii munceau (cocoșați sau în genunchi) câmpul și mâncau în primul rând cereale. Carne… doar în mică proporție și doar de la animalele domestice.

Alt lucru rău adus de așezarea oamenilor in jurul unor câmpuri arabile a fost înmulțirea virușilor transmiși de la animalele domestice sau de la cele adunate în comunitățile oamenilor ca paraziți sau comensuali.

Epidemiile au curățat sute de comunități timpurii și au fost cea mai mare pacoste pentru oameni din momentul în care au încetat să mai migreze.

Cu toate astea, multora li se pare de neconceput ca virusul COVID19 e real. 

Iar ce se întâmplă astăzi e și mai rău. 

Ne îndepărtăm de triburile noastre. Plecăm de lângă familii și trăim printre străini ca să ne construim o „carieră”. Ieșim cu colegii pe care-i urâm știind că șeful se bucură să aibă o echipă bine sudată. Nici cu vecinii nu ne salutăm dacă liftul își închide ușile suficient de repede și ne ajuta să-i evităm.

Nu-i de mirare ca asa de multi oameni sufera de depresie. Așa cum creierul știe că focul e ceva bun, tot așa recunoaște lucrurile care nu sunt în regulă.

Activitate fizică nici măcar la plug nu mai facem.

Ne punem cururile pe canapele și ne uităm la televizoare. Pe scaune când suntem la birou. Și pe scaunul din mașină când ne deplasăm dintr-o închisoare în cealaltă.

Și nu mă stârni cu nutriția. Diete care duc mai mult spre curente ideologice în care mulți cred orbește: “plant based”, “raw food”, “veganism” ne transforma in niste glume de fiinte fragile și bolnave. 

Și majoritatea oamenilor pot cădea victime acestor nenorociri. Știu asta pentru că mi s-a întâmplat și mie. Timp de 2 ani nu am mâncat carne, iar pentru o perioadă de câteva luni am mâncat doar alimente crude.

Consecința? Răceli mai dese, o boală de piele, plus un corp de invidiat: piele, oase si grasime. Posesor al unui corp de tipul skinny fat.

Eram într-o formă fizică de invidiat. După orice fel de activitate (de intensitate medie) mi se făcea rău și trebuia să mă întind în pat.

Dacă ești om normal… care n-a crezut niciodată în bazaconiile astea felicitari. Sper sa nici n-o faci vreodată. Pentru că hai să-ți spun ceva. Știu zeci de cazuri de oameni care și-au cauzat probleme de sanatate mai mari decât cele pe care le-am avut eu, în special boli de piele, diabet și alte dereglari metabolice.

E ceva aproape antibiologic.

Și din păcate… chiar dacă nu crezi ca idee în mâncarea bazată pe plante… dieta omului obișnuit conține un procent uriaș de mâncăruri nenaturale. Alături de dietă, confortul și sedentarismul au dus la o adevărată epidemie de obezitate.

Pentru mine nu e niciun dubiu că ne transformăm într-o altă specie și că dieta modernă, tehnologia cât și ideologiile strâmbe ne reduc din ce în ce mai mult capacitatea intelectuală și emoțională, dar și forța, vitalitatea și robustețea fizicului.

„Abundenta e mult mai greu pentru noi de gestionat decât lipsurile.” Nassim Nicholas Taleb

Suntem oameni moderni. Sună a ceva bun. Aproape triumfal… dar suntem niște caricaturi în comparație cu strămoșii noștri barbari.

Soluții? Pentru specie sunt sceptic, deși teoretic nu e totul pierdut. Dacă toată existența homo sapiens s-ar reduce la o zi, 22 de ore si 48 de minute am fost vânători-culegători, o ora si 12 minute fermieri și câteva secunde oameni moderni.

Pentru tine si pentru urmașii tăi? În sălbăticie n-ai cum să te mai întorci dacă la asta te gândești. Am pierdut probabil pentru totdeauna capacitatile de a trai bine în afara civilizației pe care ne-am construit-o.

După mintea mea (de om modern), aș încerca să folosesc tot ce-i mai bun din mediul pe care-l avem și aș încerca să imit cât mai mult modul de a relaționa social, dieta, obiceiurile și activitățile fizice ale strămoșilor vânători-culegători.

Comments

    1. Post
      Author
  1. paul

    epilați, unghiuțele făcute cu lac, pantalonașii deasupra maleolei ca sa se vadă glezna goală,cerceluși, freza făcută în fiecare zi in fața oglinzii, etc.
    Dacă te îmbraci în trench pari boșorog!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.