„MBA în afaceri” de la Marcus Lemonis

Cele mai mari averi din istorie au fost facute in afaceri. Ce surpriza?!
Afacerile sunt motorul economiei si conform celor mai inteligenti oameni din lume precum Nassim Taleb, sau Youval Noah Harrari, tot progresul tehnologic, cultural si social al omenirii se datoreaza afacerilor si antreprenorilor.

Nu oamenilor de stiinta, sau filozofilor, asa cum sustin multi. Asadar, pentru cine nu stie ce competente sa-si dezvolte, vrea sa se reorienteze, sau vrea sa mai invete ceva nou pe langa meseria principala, cel mai bun pariu e sa inveti BIZNIS.

Chiar daca alegi sa-ti continui activitatea din postura de angajat vei avea multe de castigat daca intelegi cel putin lucrurile de baza despre afaceri.
De ce? Pentru ca vei putea sa intelegi cand firma la care lucrezi se afla pe un drum bun, sau e mai bine sa-ti cauti altceva. Vei stii cum sa aduci mai multa valoare si in timp vei culege roadele pentru ca automat vei castiga mai bine.

Ai putea sa ajungi sa gestionezi o firma, sau sa oferi consultatii.

Astazi vom trece impreuna prin câteva exemple pentru a vedea niste lucruri esentiale despre afaceri.

Un profesor cum nu se poate mai bun

Si vom invata de la unul dintre cei mai buni antreprenori: Marcus Lemonis, starul emisiunii The Profit, un show TV la care aplica sute de afaceri (cu probleme) de pe tot teritoriul USA pentru a obtine o eventuala investitie de la Marcus, dar mai ales ajutorul si mentoratul sau.

Dintre sutele de afaceri care aplica, Marcus alege doar cateva in care investeste si pe care incearca sa le faca cat mai profitabile.

In timp el a ajutat si investit in zeci de afaceri, prin intermediul show-ului the Profit si nu numai. Plus, inainte de show Marcus a fondat o gramada de afaceri, cea mai mare si cunoscuta dintre ele fiind Camping World, o companie listata la NYSE, care valoreaza peste $1 miliard.

Saptamana trecuta ti-am povestit chestiile pe care eu personal le-am invatat de cand ma ocup de afacerea mea, dar acum vreau sa adaugam mai multe nuanțe, sa invatam de la cel mai bun si sa ai un proces mai detaliat despre ce-ar insemna sa gestionezi o afacere, chiar una cu probleme.

Si Marcus e intr-adevar unul dintre cei mai buni. Intr-un interviu, el a povestit ca un profesor de afaceri de la Harvard University isi punea studentii sa urmareasca show-ul The Profit la cursuri si apoi aveau discutii despre modul in care Marcus „vindeca” afacerile.

In general, toate afacerile care apeleaza la ajutorul lui Marcus au probleme. Cel putin cele pe care le alege el si care devin episoade ale show-ului The Profit.

Cei 3 P

Atunci cand incearca sa rezolve problemele unei afaceri, Marcus are un proces clar despre care vorbeste in majoritatea episoadelor, numit cei 3 P: Product, People, Process, (Produs, Persoane, Proces).

“De cand eram copil si am inceput o afacere de tuns gazon, am stiut ca produsul trebuie sa fie grozav, ca trebuie sa fiu capabil sa angajez oameni foarte buni si ca trebuie sa am un proces care sa-i faca pe clienti sa vrea sa lucreze cu mine din nou.” – Marcus Lemonis

Practic, in prima etapa el evalueaza aceste aspecte ale fiecarei afaceri, apoi decide unde trebuie sa intervina, cum sa o faca si cu ce prioritate. De obicei are de lucrat la toate trei: produs, proces si persoane.

OFERTA

Dupa ce intelege despre ce e vorba si stie in mare ce are de facut, Marcus se aseaza la masa cu proprietarii si le face o oferta pentru a deveni parteneri.

Marcus e un om corect, cu valori solide si bune. Dar asta nu inseamna ca face actiuni caritabile in afaceri.

In plus, trebuie sa-si reduca posibilele pierderi in eventualitatea in care afacerea esueaza. De obicei, suma pe care o ofera e cea care el considera ca e necesara companiei pentru a se redresa si a se aseza pe o traiectorie de crestere.

Asadar, suma pe care o investeste intra intotdeauna in companie, nu in buzunarele proprietarilor. In schimbul acestor sume, cere o bucata din companie. Pentru a ajunge la acest procent el face o evaluare a pretului companiei tinand cont de situatia financiara, dar si de perspectivele companiei.

Sunt multe situatii in care Marcus le spune antreprenorilor: “Într-o luna afacerea asta va da faliment.” Desi asemenea afaceri valoreaza zero, sau mai putin, daca decide sa investeasca, inseamna ca Marcus vede un potential in afacere.

De aceea, el face o evaluare bazata pe estimarea profiturilor viitoare.
Sunt sigur ca pentru a-si reduce riscurile nu face calculul bazat pe cel mai optimist scenariu.

Daca ar face asta, ar fi foarte greu sa aiba profituri per total din tot portofoliul de investitii.

Dupa ce prezinta oferta, Marcus le spune clar oamenilor: “Daca accepti oferta, sa fii constient ca pana la finalul emisiunii… I’m 100% in charge”.

Dupa ce da mana cu proprietarii, Marcus e 100% la conducere pana dupa terminarea emisiunii si isi incepe munca de redresare in cele trei directii de care-ti spuneam: persoane, proces, produs.

Persoane

De obicei, cel mai mult lucreaza cu detinatorul afacerii, dar nu intotdeauna. E normal ca unui antreprenor sa-i pese mai mult decat angajatilor de viitorul unei afaceri, dar vei fi surprins sa afli ca nu intotdeauna asa stau lucrurile.

Unii antreprenori au o atitudine de genul… “patronul nu munceste, patronul da ordine si angajatii executa.” In situatii din astea, poate te intrebi de ce nu-si ia Marcus talpasita si sa-i lase in plata domnului.

Cateodata el se implica chiar pentru angajati. Au fost situatii in care a cumparat procente mari din companii si le-a dat angajatilor actiuni astfel incat proprietarul initial a ramas actionar minoritar.

Dar… in situatia in care antreprenorul e o persoana rezonabila, care isi da interesul si munceste pentru binele afacerii, Marcus incearca sa-l mentoreze si sa-l ajute sa devina un lider care sa poata conduce bine afacerea pentru toti cei implicati: antreprenor, angajati, investitori.

Lucreaza cu ei atat la mentalitate, cat si la competente. Incearca sa se apropie de ei si sa-i cunoasca. Pana la urma, e normal sa ai o relatie apropiata cu un viitor partener. E important sa existe un sentiment reciproc de incredere.

Pe langa asta, Marcus aproape de fiecare data pune intrebarile: “De ce ai inceput afacerea asta?” “Ce inseamna ea pentru tine?”

E atat de important lucrul asta… motivatia din spatele actiunilor noastre. Pentru oamenii care doar vor sa-si asigure un venit pentru a trai, de multe ori e un motiv care nu-i impinge la un nivel prea inalt.

Pentru cei care au altfel de motivatii, ceva legat de iubirea pentru o activitate, legat de o mostenire, legat de familie, sau de comunitate, lucrurile pot merge mult mai bine, pentru ca acel lucru e un combustibil mult mai puternic ce le da o energie exploziva pentru activitatile si provocarile de zi cu zi.

In paralel cu mentoratul, Marcus ii si testeaza sa-si dea seama de caracterul lor, de nivelul lor de competente si de capacitatea de a se descurca in situatii stresante.

Unii sunt extrem de deranjati atunci cand Marcus ii testeaza și il confrunta. Altii chiar renunta la ajutorul si investitia lui. In general, cam toti au probleme sa se confrunte cu limitarile lor, mai ales sa fie expuse pe TV, dar unii reusesc sa le depaseasca. Sa tii cont de lucrurile astea daca vreodata esti in situatia sa faci consultatii.

Pune mare preț pe angajați și îi respectă

Intotdeauna Marcus discuta cu toti angajatii, ii intreaba care e rolul lor, ce dificultati au, ce le place la respectivul loc de munca, cum e sa-l aiba sef pe respectivul antreprenor.

Alt lucru pe care-l face… îi roagă sa-l invete si pe el sa faca ce fac ei. Si chiar face orice: iubeste sa faca mancare, cateodata lucreaza in constructii, dar a
spalat si WC-uri cand a fost nevoie…

Cand simte ca un angajat nu-si face treaba, discuta cu el pe fata si daca lucrurile nu se imbunatatesc, il concedieaza.

In alte situatii in care antreprenorii nu au ce le trebuie sa conduca afacerile, dar vede ca unul dintre angajati are acest potential, le da lor cheile afacerii.

Plus… o chestie pe care n-am prea auzit-o in Romania… celor care merita… le da din actiunile lui. Cu asta face doua lucruri: ii recompenseaza si le recunoaste meritele, dar creste si sansele sa-i pastreze in afacere pe acei oameni valorosi.

Asta s-a intamplat cu Tami Forbes o angajata la Key Lime Pie Co. din Key West, Florida. Marcus a observat ca Tami facea aproape totul in firma si era platita cu doar $1200 pe luna. Din cauza ca banii nu-i ajungeau, Tami avea o a doua slujba.

Marcus cumparase initial 51% din afacere. Dupa ce si-a dat seama ca se poate baza pe Tami, el a cumparat si restul de 49% si i-a marit salariul lui Tami la $4000 pe saptamana ca sa poata renunta la celalalta slujba.

Pe parcursul urmatorului an, Tami a facut o treaba grozava, vanzarile companiei au crescut. La profituri… a trecut de la -$100.000, la plus $100.000. Recompensa a venit imediat.

Marcus i-a donat 25% din actiuni.

„Daca vrei sa ai o afacere de succes, trebuie sa ai in echipa oameni care iubesc cu adevarat afacerea si au grija de ea la fel de mult ca tine.” Marcus Lemonis

Pentru Tami, venirea lui Marcus in afacere a insemnat un lucru miraculos. Desi merita mai mult, avea o viata chinuita. Acum, ea face o treaba mai buna si se bucura de recunoastere si de rasplata pentru munca ei.

„Sa ai un salariu corect si sa fi recunoscut ca angajat e un lucru mare. Marcus e o persoana fenomenala si priceperea lui de a lucra cu oamenii e uimitoare.” Tami Forbes

Proces

Toate actiunile pe care le face legate de proces, pleaca de la numerele afacerii. Marcus tine mult la asta: “trebuie sa-ti cunosti numerele”.

Despre ce numere e vorba?

● Vanzari
● Cheltuieli
● Profit Brut
● Profit Net
● Marja bruta de profit
● Marja neta de profit
● Cost de productie per bucata de produs (daca e cazul)
● Datorii
● Capital de lucru
● Inventar

Uitandu-se la aceste numere, Marcus isi da seama daca poate sa îmbunatateasca procesul si unde sa intervina cu prioritate. De exemplu, daca o afacere are vanzari mari si profit mic, sau negativ, atunci problema poate fi la costul de productie, sau marjele.

Daca marjele sunt bune, dar vanzarile sunt mici, atunci ar trebui lucrat la cresterea vanzarilor? Dar care-i motivul pentru care vanzarile sunt mici? Are legatura cu interesul oamenilor pentru produs? Sau trebuie intervenit la partea de marketing si vanzari?

De cele mai multe ori, daca decide sa investeasca, Marcus plateste din start toate datoriile. Doar prin pasul asta, creste instant profitul net, pentru ca firma nu mai trebuie sa plateasca rate si dobanzi pentru datorii.

Dupa numere, trece la…

Inventar

Initial, ia de buna suma pe care o gaseste in actele contabile, sau cea comunicata de antreprenori. Ce inseamna asta?

Un exemplu: “Cat valoreaza inventarul?” “$10.000”

Dupa aceea, trece la evaluarea detaliata a inventarului. Absolut toate afacerile au dezastru in inventar. Habar n-au ce produse au, sunt depozitate haotic si antreprenorii nu stiu ce valoare de piata au acele produse.

De multe ori, Marcus lichideaza la preturi foarte mici, sau arunca tot inventarul.

Chiar daca produsele se mai pot vinde cu 5% din pretul de achizitie, sau nu mai valoreaza nimic, tot castiga ceva bani gheata, elibereaza spatiul si scapa afacerea de o povara.

E ca si cum nu ai fi aruncat ani de zile gunoaiele si dintr-odata ar veni cineva sa faca asta pentru tine.

Dupa ce scapa de povara trecutului, Marcus pune in functiune sisteme profesioniste de gestionare si urmarire a inventarului. E o alta imbunatatire care aduce din start profit in plus pentru ca reduce pierderile si economiseste timp enorm.

Apropo… Sunt ultimele ore in care poti sa faci un StepUP in nivelul tau de viata si sa incepi o afacere pe Amazon, urmând procesul descris in detaliu in acest curs.

Cu acest model de afacere n-o sa ai griji cu inventarul: cei de la Amazon se vor ocupa de inventarul tau.

Reducerea cheltuielilor

Daca firma se ocupa de productie, aduce imbunatiri in procesul de productie astfel incat sa-l faca mai rapid, mai eficient si sa creasca capacitatea. Asta cateodata inseamna investitii in echipamente noi, sau chiar in spatii noi.

Daca e vorba de magazine, care-si cumpara marfa de la alti producatori, cauta sa negocieze preturi mai bune, sau isi face relatii cu noi companii de unde poate cumpara produse diferite.

Ideea nu e de a vinde chestii ieftine, ci de a obtine marjele pe care le tinteste.

De la Marcus am aflat ca pentru fiecare tip de afacere exista un interval in care vrei sa ai marjele de profit pentru a avea o afacere sanatoasa.

In USA exista date disponibile si se pot afla chestiile astea. La noi, ai putea face propria cercetare, de exemplu vorbind cu mai multi antreprenori care au afaceri similare.

E o chestie cruciala, pentru ca o afacere care nu reuseste sa obtina marjele necesare va da faliment.

Lasa-i pe cei care se ocupa cu productia sa faca asta

Exista firme care incearca sa “integreze pe verticala”. Adica… Am un magazin de haine. De ce sa tot cumpar de la altii? Hai sa-mi fac si eu o fabrica de jeans, sau de tricouri.

Cred ca doar Zara poate face bine asta. Zara, adica o companie mare. Pentru companiile mici e mai bine sa-si concentreze resursele pentru a face un profit cat mai mare cu magazinul.

Extinderea pe orizontala e o idee mai buna. Daca ai un magazin ce merge ca un Ferrari, mai deschide unul. Iti poti folosi aceleasi competente, spre deosebire de implicarea in productie ceea ce e cu totul altceva.

De exemplu, in episodul 2 din sezonul 3, Tonnie’s Minis, Marcus investeste intr-o mica afacere care vindea in principal briose, dar si alte produse de cofetarie facute in propria bucatarie, aflata chiar in cofetarie.

Marcus l-a dus pe Tonnie la o firma care facea orice fel de produse dupa retetele clientilor. Afacerea a fost “no brainer” pentru Tonnie.

Dintr-un foc i-a scazut costul de productie, a crescut capacitatea si a facut rost de mai mult spatiu pentru ca nu mai avea nevoie de propria bucatarie.

Plus, a economisit timp si a scapat de stresul legat de gatitul produselor si de gestionarea unei bucatarii proprii.

Multi cred ca daca ai bucataria ta “iesi mai ieftin”. Probabil ca mai des se intampla invers. Daca iei totul in calcul, angajati, spatiu, batai de cap… e greu sa scoti pret mai bun decat o firma specializata.

Dar si reciproca e de multe ori adevarata. Daca esti bun la productie, vinde en-gros altor companii care se ocupa de desfacere. E o afacere diferita.

Franciza

Marcus foloseste strategia de extindere pe orizontala in multe afaceri in care investeste. Dar incepe cu inceputul. Alege un prim magazin pe care se concentreaza si testeaza conceptul.

Pana cand primul nu e unde isi propune ca vanzari si profit, nu apasa pe tragaci. Dar daca e ceva apreciat si cautat de clienti si cel mai important… votat cu portofelul, o alta optiune e franciza.

Ce inseamna franciza?

Dupa ce ai unul sau doua magazine (pot fi de haine, de incaltaminte, restaurante, cofetarii, sau altceva) scrie o documentatie cu o reteta ce poate fi folosita de un incepator in afaceri pentru a-si deschide un magazin ca al tau.

Magazinul unui cumparator de franciza va avea chiar acelasi nume, beneficiind de un brand deja cunoscut de clienti.

Poti sa vinzi o franciza cu o suma la inceput si procent din vanzarile din viitor. Asta au facut si unele din afacerile lui Marcus, de exemplu Car Cash (episodul 1 sezonul 1).

Dupa ce a transformat prima locatie Car Cash din New York intr-un succes, la doar doi ani dupa implicarea lui Marcus, Car Cash avea peste 100 de locatii in USA si era sponsor NASCAR.

Spatiul de expunere

Intotdeauna renoveaza spatiile si le aranjeaza cu doua obiective in minte:

 1. Clientii sa aiba o experienta placuta in magazin, sa se simta bine si sa poata gasi usor produsele dorite.
 2. Magazinele sa genereze vanzari cat mai mari pe fiecare metru patrat de spatiu disponibil.

Produs

Si la partea de produs, schimbarile pe care le face Marcus sunt esentiale.

Nu face niciun compromis la calitate. Fie ca e vorba de productie, sau de comert, afacerile in care Marcus se implica ofera clientilor doar produse cu calitate de top.

De exemplu, multe afaceri care fac produse alimentare, folosesc ingrediente de genul… umplutura de nuca (continut de nuca 40%. Restul de 60% ce-o fi?) sau alte prafuri cu gust de X si Y.

Marcus schimba din start retetele si aduaga ingrediente naturale.

Simplificare

Doua chestii care sunt la intersectia dintre Proces si Produs…

1. Selectia produselor in functie de vanzari si marja de profit.

Analizeaza toata gama de produse vanduta de companie, se uita la vanzari si marje si renunta la cele care nu aduc suficient profit pentru a contribui la tinta finala a companiei.

2. De la haos la poveste si claritate

Daca te uiti la cateva episoade din The Profit poti intelege cat e de important aspectul asta. Probabil ca Marcus nu e singurul care face chestia asta, mai sunt si alte afaceri, mai ales unele mai mari, dar extrem de putine se obosesc sa-si clarifice povestea si focusul.

Despre ce vorbesc?

Diferenta dintre magazin de haine si magazin de haine de zi cu zi pentru barbati. Alegerea unei nise cat mai specifice, desi pe multi antreprenori ii sperie, aduce multe beneficii unei afaceri:

 • Claritate pentru antreprenori si o mai buna concentrare a eforturilor pentru a putea fi in top in acea categorie
 • Vanzari mai mari si fidelizarea clientilor din respectiva nisa. Ei vor cumpara de la magazinul specializat, nu de la “magazinul de haine”.
 • Se poate crea o poveste unica si memorabila legata de istoria si valorile companiei cu care clientii sa rezoneze

“Nu vrem sa facem de toate pentru toti, am ales categoria asta, pentru ca X si Y sunt importante pentru noi si totul a inceput cand…. (povestea continua).”

Vei intelege mai usor despre ce vorbesc daca te uiti la episoadul Flex Watches (Episodul 4, Sezonul 4).

In acest episod, tipii de la Flex Watches vindeau ceasuri si donau o parte din venituri pentru diferite organizatii de caritate. Ideea de a face toate astea a venit dupa ce mama lui Travis, unul dintre cei 3 parteneri Flex Watches, a decedat de cancer la sân.

Una dintre colectiile lor de ceasuri, avea o culoare specifica pentru fiecare cauza caritabila la care contribuiau.

Asta a fost un aspect cu care clientii au relationat si aceasta colectie s-a vandut foarte bine. Stilul ceasurilor era unul sport si pretul mic.

Dupa succesul cu aceasta campanie, cei 3 parteneri Flex Watches, in loc sa ramana concentrati pe aspectul caritabil, au facut in continuare alegeri care i-au dus aproape de faliment.

De exemplu, au facut ceasuri de aur pe care le impachetau in niste cutii ieftine. Marcus i-a ajutat sa-si identifice punctele forte, i-a dat incredere lui Travis sa-si spuna povestea si s-o integreze cu misiunea companiei.

Toate lucrurile astea au adus un aspect de claritate, atat in mintile celor 3 parteneri, dar si in perceptia consumatorilor asupra povestii din spatele produselor Flex Watches.

Dupa asocierea cu Marcus, au ramas concentrati pe acelasi gen de ceasuri, acelea care comunica misiunea companiei si povestea ei.

Alt exemplu minunat de clarificare a povestii: Inkkas Footwear (sezonul 3, episodul 18)

Alt episod in care poti vedea ce impact puternic poate avea procesul acesta de a-ti clarifica misiunea, valorile si povestea pe care doresti s-o comunici prin activitatea si produsele companiei.

Inainte sa treaca prin toate astea alaturi de Marcus, cei de la Inkkas Footwear, producatori de incaltaminte, incercau sa faca de toate. De la tenisi, pana la pantofi sport din material textil, dar si din piele. Plus genti si palarii.

Peste 100 de produse unice, din care 50 de modele de pantofi.

Lucrurile se intamplau in felul urmator: CEO-ul companiei, care e si designer, le propunea celor doi parteneri tot felul de idei de produse noi: o sa fac un pantof X si o geanta Y. Chiar si cand partenerii nu erau de acord… el tot le facea.

“Aceasta lipsa de focus le-ar putea fi fatala.” a spus Marcus cand a aflat despre nebunia asta.

Asa ca au luat fiecare produs in parte si s-au uitat la vanzari. Din cele peste 100 de produse, doar 5 au adus peste 80% din vanzari. Celelalte 45 de modele, aproape zero vanzari.

Asa ca… impreuna cu Marcus, au decis sa ramana concentrati doar pe 5 modele de tenisi.

Iar acelea 5 le-au combinat cu 4 influente geografice: America de Nord, America de Sud, Europa, Africa.

Frumos intr-adevar. Asta inseamna focus si asa se fac afacerile. Aceste companii, produceau haotic, fara o viziune strategie sau poveste.

Povestea te diferentieaza, te face memorabil pentru clienti si iti da un focus.

E o diferenta de la cer la pamant intre a arunca in balta orice-ti trece prin cap si a avea niste criterii pentru a decide ce aduci in fata clientilor:

 • Se incadreaza acest produs in povestea noastra?
 • Il putem vinde cu marja suficient de buna?

Înapoi la bază

Intr-unul din episoadele ultimului sezon, Marcus a baut o cafea cu fondatorul Baby Bump, (companie pe care a redenumit-o Cool Kids) cu scopul de a-l face sa inteleaga chestiile esentiale despre afaceri.

“Uite care-i treaba. Scopul e sa detii mai mult decat datorezi. Modul in care iti repari balanta e: sa vinzi mai mult, sa-ti imbunatatesti marjele, sa-ti controlezi cheltuielile. Asa faci… Profitul. Asta-i tot!” – Marcus Lemonis

Fie ca ai o afacere, o sa pornesti una in viitor, cumperi una sa o pui pe picioare si s-o vinzi, faci consultatii, sau chiar lucrezi ca angajat, cu lectiile invatate de la Marcus poti intoarce soarta oricarei afaceri si o poti face profitabila.

Daca-ti doresti cu adevarat sa inveti cat mai multe despre afaceri, iti spun si tie 2 lucruri pe care i le-as spune baiatului meu daca ar vrea sa faca asta.

 1. Citeste materialul de mai sus – probabil ai facut-o deja
 2. Uita-te la toate episoadele The Profit in loc de Lost sau Game of Thrones

Astazi e ultima zi in care te poti inscrie la acest curs in care pornesti de la zero o afacere pe Amazon. Arunca o privire, vezi daca e ceva potrivit pentru tine si mult succes daca te hotarasti s-o faci.

Comments

 1. Robert Fejes

  Buna ziua , Robert ma numesc
  – eu sunt un,,,,,mic itreprinzator , o afacere mica , DAR , ma tin scai cu dintiica voi reusi intro zi sa intalnesc pe cineva sa ma sustina,,, realmentre traiesc de azi pe maine la propriu si figurat,, plin de datorii, mai mici sau mai mari,,, nu sunt lenes , am avut cateva decizii gresite dar nu ma dau batut.
  Daca cineva vede in afacerea mea cea ce vad eu ,,,100% nu va fi omul dezolat de decizia luata in contextul care ia decizia de a ma sustine .
  Din pacate nu am ajun la stadiul de a-mi face un site , cine doreste sa imi vada lucrarile le poate viziona pe FB : PETTYDESIGN ART
  Instagram : robert fejes
  youtube : tamplarie rustica
  NU SUNT OMUL : – care cere mila , nu stiu sa fac reclama , nu pot sa platesc anticipat la nimeni pentru un serviciu fara rezultat bun si pentru mine !
  Sunt omul care : incapatant isi duce la bun sfarsit un lucru inceput, loial corect cu toti clientii indiferent de pozitia sociala , imi place foarte mult sa explic sa stau la discutii cu clientul la inceput de lucrare in timpul lucrarii , oportunitati de a scoate o calitate buna cu cheltuieli mai mici pentru client !

 2. Post
  Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.