Afaceri Online – Partea 9 – Email Funnel

Pentru mine cel mai bun mod de a vinde produse online e emailul. Am vazut pe parcursul acestui serial ca exista diferite modele de afaceri online in functie de produsele vandute, de platforma pe care se face vanzarea si asa mai departe…

Probabil pentru unele modele de afaceri exista metode de vanzare mai bune si mai profitabile decat emailul.

Dar nu cred ca exista afacere care nu poate sa faca vanzari folosind emailul. Nu cred ca exista produs care sa nu se poata vinde prin email. O sa-ti arat imediat cum poti vinde chiar si elicoptere.

Inainte sa vedem care-i treaba cu funnel-ul, trebuie sa discutam despre chestia care sta la baza construirii unui funnel.

E ceva frumos de tot. Ca si cum ai avea propriul tau sclav. Stai… stai… ca nu vorbesc despre sclavi… oameni. Ma refer la un sclav robot.

Robotul asta, dupa ce-i dai cateva instructiuni, va lucra pentru tine 24 de ore din 24, executand niste sarcini extrem de importante, dar care ar fi mai mult decat deprimante pentru orice om daca ar trebui sa le faca in locul robotului.

Vorbesc despre automatizarea email-urilor si o sa explic imediat cum functioneaza.

Primul pas pentru automatizarea emailurilor

In primul rand, ca sa faci chestia asta cu automatizarea email-urilor ai nevoie de o lista de adrese de email. Printre primele lucruri pe care vrei sa le faci daca ai un site, sau o afacere online e sa-ti construiesti o asemenea lista. E un activ esential pentru marketing si vanzari.

E o chestie care-ti apartine si pe care o poti folosi sa comunici direct cu audienta ta, fara sa depinzi de o platforma externa precum Facebook, sau Amazon.

Pe langa independenta, propria lista de adrese de email iti da posibilitatea de a face vanzari fara sa investesti bugete mari in campanii de marketing.

Cum construiesti o lista de email-uri?

Pui pe site-ul tau un formular prin care cititorii se pot abona la un newsletter, sau pot descarca un cadou: un raport, un cupon de reduceri, un capitol dintr-o carte, un curs gratuit, un video.

Formularele de acest gen se pot pune in sidebar-ul unui site, in mijlocul articolelor, sub forma unui pop-up, sau poti avea o pagina dedicata unui asemenea formular, numita landing page (pagina de aterizare).


Nota: In materialele de marketing (carti, cursuri) in limba engleza o sa intalnesti termenul lead care inseamna un fel de prospect. De cele mai multe ori termenul lead se refera la o persoana care se aboneaza la lista ta de email. Apoi, legat de lead, mai poti intalni termenii de campanii pentru lead generation, sau lead magnet – cadoul pe care-l oferi unei persoane ca sa se aboneze la lista ta.


Ce poti face cu lista si cum o gestionezi

Lista de email-uri o folosesti pentru a mentine legatura cu cititorii, prospectii, fanii tai, sau ce reprezinta pentru tine oamenii care ti-au dat adresele lor.

Astfel, poti sa-i anunti despre lucruri precum:

1. Publicare de articole noi (sau alt fel de continut) pe site-ul tau, pagina de Facebook, canalul de Youtube, sau alta platforma unde iti publici continutul.

2. Noutati, sau alte lucruri utile pentru ei legate de nișa ta.

3. Oferte noi pentru produsele tale.

4. Recomandari de alte produse pe care le cunosti si stii ca le pot fi utile.

5. Noi produse lansate de tine.

6. Sa le ceri parerea in legatura cu continutul, sau produsele de care sunt interesati.

7. Bancuri, povesti, sau whatever vrei tu sa le trimiti pentru a stabili o conexiune puternica intre tine si audienta ta.

Sunt cateva exemple. Ceea ce trebuie sa ai in minte e o relatie win-win. Tu oferi educatie, încurajare, suport și divertisment – Educate, entertain, empower.

Pe de alta parte, ceea ce faci e sa construiesti o afacere. Asa ca, pentru cei care doresc mai mult, vei oferi optiunea de a cumpara de la tine produse care sa-i ajute sa-si rezolve anumite probleme, sau sa-si atinga anumite obiective, sa progreseze intr-un anumit fel.

E important sa fii recompensat pentru o munca de calitate. Daca nu vinzi nimic, din ce traiesti? Va trebui sa ai alte activitati din care sa-ti castigi painea si bacon-ul.

Din cauza asta vei avea mai putin timp si energie pentru afacere si sunt sanse mari sa renunti. In final nimeni nu castiga.

Sigur… vor fi oameni care te vor injura. Cum iti permiti sa vinzi chestii cand pe internet se gaseste orice gratis? Nu-i baga in seama. Oferi destule informatii gratis si pentru ei. Nu trebuie sa cumpere toti vizitatorii.

Asadar… acestea sunt cateva dintre principiile pe care sa le ai in vedere in strategia ta de comunicare cu audienta (lista de email) pentru a construi o afacere buna.

Ziceam ceva si de gestionarea unei liste. Ca sa poti face toate lucrurile amintite mai sus, ai nevoie de un set de unelte software: stocarea listei (baza de date), segmentarea listei dupa anumite criterii, trimiterea de email-uri catre toata lista sau doar unui segment din lista, vizualizarea unor rapoarte si statistici (e.g. cati oameni au deschis un email, cati au dat click pe un anumit link), crearea unor campanii automatizate de email-uri (funnel).

Din fericire le poti gasi pe toate la un loc daca scrii pe Google ceva de genul: „email marketing service”, sau „email management service.

Apoi, Google iti va arata o gramada de optiuni, printre cele mai populare fiind Mailchimp, Aweber.

Multe dintre ele ofera planuri gratuite pentru incepatori, adica cei care au un numar mic de adrese in lista, sau pornesc de la zero.

De exemplu, Mailchimp e gratuit pana cand lista ajunge la 2000 de nume. Apoi, trebuie sa platesti un abonament lunar.

Trebuie sa fii atent cand alegi un serviciu pentru ca multe planuri gratuite au si mai putine functionalitati. De exemplu, la Mailchimp nu e inclusa automatizarea.

Nu mai sunt la curent cu toate ofertele, dar eu folosesc BigMailer si sunt foarte multumit de ei. Am inceput cu Mailchimp, dar pe masura ce numarul de abonati mi-a crescut nu mi-a mai placut treaba asta cu costuri din ce in ce mai mari.

Si diferenta e uriasa. In functie de numarul de email-uri trimise, in lunile cele mai aglomerate platesc $70-$80, iar in cele in care sunt mai leneș platesc $40-$50.

La Mailchimp as plati $300 pe luna chiar daca n-as trimite niciun email.

Asadar, intr-un an diferenta e de minim $2500.

Inseamna asta ca Mailchimp e mult mai bun decat BigMailer?

Raspunsul depinde de functionalitatile de care ai nevoie. Cu Mailchimp poti face tot felul de chestii mai sofisticate despre care nu are rost sa vorbim. Nici eu nu le stiu prea bine din cauza ca nu am nevoie de ele.

Probabil pentru o afacere mare, cu buget mai generos pentru marketing se justifica.

Povestea asta despre email-uri e mai lunga decat ma asteptam.

Ti-am spus ca e unealta mea preferata si vreau sa-ti spun si tie cat mai multe. De aceea… pun punct aici si ne auzim saptamana viitoare cu automatizarea, vanzarea elicopterului si niste chestii tari de tot ca sa inveti sa scrii email-uri ca un fel de Victor Hugo al email-urilor.