Online Business 10 – Email Funnel continuare

Funnel-ul de email-uri are la baza functionalitatea de automatizare.

In aplicatia de email management, pe care o accesezi prin browser, poti crea campanii automatizate, sau poti trimite listei tale email-uri obisnuite (marketing /bulk). Mai exista si email-urile tranzactionale, adica cele in care confirmi o actiune ca abonarea la o lista, sau achizitia unui produs.

Pentru a crea un funnel creezi o campanie automatizata.

Campaniile automatizate contin unul sau mai multe email-uri pe care le scrii o singura data si care se trimit tuturor oamenilor care se aboneaza la lista ta, la anumite intervale de timp și într-o anumita ordine, dupa niste reguli.

Eu n-am facut niciodata funnel-uri cu reguli complicate.

Cel mai simplu e ca toate email-urile din campanie sa se trimita la distanta de cel putin o zi unul fata de precedentul, dar se pot face funnel-uri cu reguli mai complexe.

De exemplu, trimiti un email in care adaugi un link. Apoi, setezi campania sa continue intr-un fel daca persoana a dat click pe acle link si in alt fel daca nu a dat click.

Asadar, dupa ce creezi campania incepi sa adaugi email-uri folosind butonul Add Email ca in imaginea de mai jos.

Referitor la logica funnel-ului, totul se face prin setarea Trigger-ului (declanșator). Cum spuneam, eu intotdeauna am ales optiunea: „unui abonat i-a fost trimis emailul precedent”.

Doar primul email din funnel va avea conditia de declansare „un abonat e adaugat la o lista”.

Celelalte optiuni pe care mi le ofera Bigmailer pentru campanii automatizate sunt:

  • un abonat deschide emailul precedent
  • un abonat da click in email-ul precedent
  • unui abonat i-a fost trimisa o anumita campanie (un email obisnuit)
  • un abonat a deschis o anumita campanie (un email obisnuit)
  • un abonat da click intr-o anumita campanie (un email obisnuit)

Dupa ce setezi conditia declansatoare mai e nevoie sa-i spui si dupa cat timp de la indeplinirea conditiei sa trimita emailul.

Dupa ce ai scris toate email-urile din funnel / campania automatizata, dai click in dreptul fiecaruia pe butonul Start Email si daca faci bine inca doua lucruri pe care ti le spun mai jos, funnelul asta va incepe sa faca vânzări pentru tine chiar și când dormi.

1. Structura email-urilor intr-un funnel care sa vândă

Pentru cineva care n-a mai vândut produse, chestia asta e înspăimântătoare, sau chiar respingătoare. Dar cum ai văzut din ce-am vorbit până acum, să vinzi înseamnă să găsești oamenii care au o problemă ce va fi rezolvată de produsul tău.

Nu e nevoie de presiune, de tactici imorale, sau nu știu ce manipulări.

Hai sa presupunem ca traficul si abonatii tai vin din doua surse: reclame platite si trafic organic.

Cei care vin din sursa de trafic organic sunt cei care cauta singuri anumite informatii, gasesc ceva folositor pe site-ul tau si se aboneaza la lista.

Cei care vin din reclame platite se potrivesc unor criterii alese de tine.

Asta inseamna ca sunt deja cel putin la nivelul la care sunt constienti ca au o problema.

Email 1 – Problema

Totusi, e bine sa-ti incepi funnel-ul cu descrierea pe larg a problemei cu toate implicatiile si ramficatiile ei.

Daca ramanem la exemplul cu nisa de fitness, in functie de produsul pe care-l vinzi poti descrie ce probleme pot avea oamenii sedentari, cum li se transforma corpul, ce riscuri sunt pentru sanantate, sa dai cateva exemple.

De asemenea, le poti explica ce probleme au oamenii din cauza unei diete nesănătoase.

Acesta poate fi primul email din funnel-ul tau, sau mai poti trimite unul inaintea lui in care sa te prezinti si sa le spui ce fel de materiale o sa le trimiti in viitor, cat de des, sau ce mai consideri tu ca vrei sa-i spui unui om cand faci cunostinta cu el.

Email 2 – Exista solutii

Vorbeste si analizeaza pe larg posibilele solutii.

Email 3 – Solutia ta

Incepe sa vorbesti despre solutia oferita de tine, pentru cine e ea potrivita și cum se deosebește de altele. În acest email poți prezenta și exemple de clienți care au folosit solutia ta si ce rezultate au avut.

Email 4 – Oferta

In sfarsit a venit si momentul in care eforturile tale sa fie rasplatite. În acest email le prezinti oamenilor detaliat produsul tau si le faci o oferta.

Oferta trebuie sa contina descrierea cat mai clara a produsului, prețul, ce va primi clientul, cum va fi facuta livrarea, ce beneficii va avea, a modalitatii prin care se poate plăti.

Pentru a avea vânzări cât mai mari, o idee bună e să limitezi numărul de produse vândute, sau timpul în care oferta e valabilă.

Dacă nu le dai oamenilor un motiv bun să ia o decizie in acel moment, multi dintre ei vor amâna și vor uita despre ofertă.

2 Template-uri de Funnel (aproape identice)

Jab Jab Jab Right Hook

Asta e al lui Gary Vaynerchuck. Are si o carte cu acelasi nume. Metafora e din box. Jab-urile sunt lovituri „directe” care obosesc adversarul, dar nu suficient de puternice incat sa-l doboare.

Give, Give, Give + Mention, Sell

Al doilea template il stiu de la Neville Medhora de la kopywritingcourse. Desi sunt sute de guru din astia in copywriting si mii de carti clasice sau moderne, de la Neville am invatat cele mai multe din lucrurile ce conteaza si in cel mai scurt si placut mod.

In funnel-urile mele folosesc template-ul asta si sunt destul de multumit de cum functioneaza.

Daca vezi, se potriveste bine cu email-urile prezentate mai sus:

Email 1 -> Problema – Give.

Ii dai ceva omului. Informatii despre problema.

Email 2 -> Exista solutii – Give.

Din nou. Ii dai. Il informezi despre optiunile pe care le are.

Email 3 -> Give + Mention

Aici incepi sa faci vanzarea dar încă dai. Poți să-i spui de exemplu o parte din secretul produsului tău. Sau o chestie practica pe care o poate face fara sa cumpere, dar cu care sa obtina rezultate.

Sa prezinti cazul unui client care a folosit produsul tau si a obtinut rezultate.

Dupa ce explici despre solutia ta, îi arati ce valoare are, cum e diferita față de altele și ce rezultate dă, creezi puțină anticipație și menționezi că în curând vei face o lansare, vei avea o ofertă bună și-l vei anunța când poate cumpăra.

Email 4 – Oferta

Sell – Vinzi.

Formula AIDA

Despre AIDA stiu tot de la Neville care a aflat-o de la Gary Halbert, un renumit copywriter „de scoală veche” care a decedat in 2007 la aproape 69 de ani.

AIDA vine de la:

A – Atenție – Capteaza atentia

I – Interes – Mentine interesul

D – Dorinta – Fa-l pe prospect sa-si doreasca produsul

A – Actiune – Invita-l sa actioneze (sa cumpere, sa dea click pe un link, sa se aboneze la lista) intr-un singur mod specific

Recomand sa scrii toate email-urile dupa formula AIDA si hai sa vedem exemplul lui Neville Medhora – cum vinzi un elicopter prin email.


ATENTIA: Capteaza atentia in aceasta sectiune.

Salut Jason,

Stii cât e de enervant sa conduci de la apartamentul tau pana la birou încât ajungi sa-i înjuri pe toți care-ți taie calea in trafic? Ei bine, daca ai avea un elicopter chestia asta n-ar mai exista pentru tine!

INTERES: Stârnește interesul cu informatii interesante
Cu un elicopter, ai putea:
…sa ajungi la lucru in 20% din timp.
…sa nu mai fii frustrat cand ajungi la lucru.
…sa ai parte de calatorii placute oriunde in orasul tau in cateva minute.
…sa nu trebuiasca sa traiesti dupa regulile oamneilor „normali”!

DORINTA: Fa-i sa-si doreasca produsul.
Timpul tau valoreaza aproximativ $200/ora, și din moment ce petreci in medie 300 extra ore in trafic in fiecare an, irosesti $60,000 de venituri!!!

Sa nu mai mentionez ca dupa toate frustrarile din trafic, munca e ultimul lucru pe care vrei sa-l faci.

De aceea sa ai un elicopter ti-ar face viata mult mai placuta si chiar te-ar ajuta sa faci mai multi bani.

ACTIUNE: Descrie exact cum/când sa actioneze.
Am trei clienti care doresc sa-si vanda elicopterele chiar acum, si isi doresc sa ti le arate. Cand pot sa-ti trimit specificatiile si preturile elicopterelor?

Totodata, daca vrei sa ma suni, ma gasesti la numarul 713.301.1546 si pot sa-ti raspund la orice intrebari ai.

Toate cele bune,
Numele tau,

P.S. Directorul de la Ardent Labs de la noi din oras are un elicopter si a spus ca e primul lucru care-l face sa vrea sa mearga la lucru in fiecare dimineata.