Rețeta succesului în orice afacere (pe bune) de la un fermier american

În decurs de o lună, lui Joe i-au murit în brațe două văcuțe nou născute. Cu mai puțin de un an în urmă, el îsi dăduse demisia de la slujbă pentru a începe o aventură pe cont propriu în afaceri: o fermă.

Moartea văcuțelor l-a făcut să se îndoiască de șansele lui să reușească în noua afacere, dar niciun moment nu și-a dorit să se întoarcă la vechea slujbă. Avusese un serviciu la un birou în domeniul bancar, unde stătea cu fundul pe scaun toată ziua și vedea pe fereastră munții în care copilărise. 

Acum, în aceeași munți și-a făcut propria fermă și chiar dacă avea greutăți știa că acolo vrea să fie, nu înapoi la birou.

Dar realitatea l-a lovit dur. Pe lângă întâmplările cu cele două văcuțe care l-au afectat emoțional, a venit și un an prost, cu secetă, terenuri cu puțină mâncare pentru animale și prețuri mai mari la consumabilele de care avea nevoie.

Joe e autodidact și înainte să-și creeze ferma, citise o grămadă de cărți despre cum să ai succes în afacerea cu creșterea animalelor. Cică ăștia ar fi câțiva autori americani de cărți despre afacerea cu ferme (Joel Salatin, Elliot Coleman, Allan Savory, Wendell Berry, and Allan Nation).

În nicio carte nu scria nimic despre problemele cu care el s-a confruntat, dar una spunea că înveți să fii fermier doar când devii fermier.

Vorba lui Mike Tyson:

“Toți au un plan, până când își iau un pumn în față.”

Ce-a făcut Joe după ce și-a luat câțiva pumni în față?

A regândit totul. A revizuit acțiunile pe care le făcuse până atunci ca să-și dea seama unde a greșit, ce ar fi putut face altfel ca să evite problemele cu care se confrunta, ce va face pe viitor ca să construiască o afacere robustă care să nu depindă de factori externi.

Una dintre marile lui greșeli a fost că a folosit banii câștigați ca să cumpere cât mai multe animale pentru a-și crește producția, vânzările și afacerea.

Dar asta nu e ceva ce poți citi în cărți. Din contră. Majoritatea “experților” în afaceri l-ar fi sfătuit pe Joe să facă acest lucru. Poate chiar să se împrumute de bani și să cumpere mai multe vaci.

Și totuși, concluzia lui Joe a fost că alegerea mai înțeleptă era să folosească banii în primul rând să-și împrejmuiască ferma cu un gard și în al doilea rând să facă un stoc de fân de rezervă pentru a putea hrăni animalele în cazul unui an cu secetă. Doar cu banii rămași să mai cumpere animale.

Dacă ar fi avut gard, taurul de la ferma vecină care a venit și a împerecheat două vaci neajunse la maturitate n-ar fi putut să se apropie de turma lui.

Joe știa că vacile sunt prea tinere ca să fie montate, dar s-a gândit că vecinul cu taurul in calduri e suficient de departe și că nu-i nevoie de gard. N-a fost așa.

Iar dacă ar fi făcut stocul de rezervă n-ar fi trebuit să vândă din animale la prețuri mici pentru a-și permite să le hrănească pe celelalte.

Grecii antici aveau o expresie “pathemata mathemata”. Prin suferință înveți. 

Suferință, suferință, dar mai e o condiție importantă și e exprimată de altă vorbă înțeleaptă. 

“Ceea ce nu te ucide te face mai puternic.”

Dacă te-am zăpăcit cu filozofia… e un motiv bun pentru asta. În afaceri există câteva principii care-ți vor asigura succesul. Sunt mai importante decât a avea un cec în alb, un produs extraordinar, sau orice alt fel de avantaj.

Joe și-a asumat răspunderea și a recunoscut că acțiunile lui de până atunci l-au expus la multe riscuri. Riscuri care până la urmă au devenit realitate.

“Redundanța e ambiguă pentru că pare o risipă dacă nimic neobișnuit nu se întâmplă. Doar că ceva nebișnuit se întâmplă – de obicei.” Nassim Taleb

Sau.. cu cuvintele mele.

„Nu știi ce-o să se întâmple mâine, dar hazardul e un lucru sigur în viață. Ia-ți puțin timp să te fortifici împotriva “hazardului rău” și apoi asumă-ți câte riscuri vrei.”

În afaceri poți fi absolut sigur că vei fi lovit în față. Ce înseamnă asta? Că se vor întâmpla lucruri nedorite, neprevăzute. Proiecte ratate, vânzări mai mici decât te așteptai, pierderi de bani, de clienți, de angajați, momente de criză economică și multe altele.

Cât timp nimic din astea nu se întâmplă, nici n-ai cum să ajungi cu adevărat puternic.

Cum te blindezi împotriva riscurilor

Într-un cuvânt… redundanță.

Redundanța e un principiu ingineresc, dar ghici cine-l folosește peste tot? Natura.

De exemplu, oamenii pot trăi cu un rinichi, sau un plămân. Dar mama natură ne-a dat câte doi ca să nu murim dacă unul dintre ei nu mai funcționează.

Și cine crezi că nu-l prea folosește?

Corect! Inginerii cam rar și în niciun caz… economiștii. Telefonul tău moare dacă i se defectează o piesă. La fel laptop-ul, computerul, aspiratorul, instalația electrică și mașina.

Nu prea folosesc băieții redundanța, în afară de avioane care au 2 motoare deși pot zbura și cu unul singur.

De ce oare? Probabil i-au convins economiștii că e irațională, nejustificată din punct de vedere economic, risipă.

Dacă ar fi după ei, și-ar sfătui clienții să-și vândă un rinichi și un plămân pentru că sunt șanse extrem de mici să aibă vreodată nevoie de al doilea.

Mai mult… rinichiul rămas ar putea fi închiriat pentru că stă mai mult degeaba.

Ca în viață, redundanța aproape că îți asigură supraviețuirea afaceri.

Acum, uite…

Câteva idei pentru a construi redundanță în afaceri

Redundanță financiară: fără datorii (în special la stat), un cont cu fonduri lichide pentru zile negre.

Pe lângă contabil și tu trebuie să știi toate numerele despre afacere: ce vânzări are, ce profituri, ce marje, câti bani are în bancă.

Să nu te bazezi doar pe un client.

Redundanță în competențe, sau activități cheie. Acestea pot fi anumite etape, sau tot procesul de producție, sau cel prin care livrezi un serviciu clienților tăi. Nu te baza doar pe un om, sau pe un utilaj. Fă-ți planul B.

Cumpără asigurare pentru resursele și activele de valoare.

Întotdeauna tratează corect oamenii fie că sunt parteneri, angajați, sau clienți.

Când ai spatele asigurat, cu resursele rămase poți investi liniștit în creștere.

Și în etapa asta poți ține minte ideea de redundanță. Decât să dublezi producția pentru produsul principal, poate e mai bine să vii cu o idee de încă un produs. 

Idei de redundanță pentru angajați

Fără datorii.

Economisește bani care să-ți acopere cheltuielile pentru un an de zile.

În loc să ai contract cu un singur angajator, fă-te freelancer și lucrează cu mai mulți clienți.

Dacă cererea și recompensa sunt slabe pentru activitatea pe care-o faci astăzi, apucă-te să înveți chestii noi. Începe cu servicii pe care le poți vinde direct consumatorilor, sau altor afaceri: programare, vânzări, creare de reclame, design pentru site-uri, contabilitate, training-uri, SEO, gestionare de cont pe retele sociale.

Începe o afacere pe lângă slujbă. Va fi greu o perioadă să le faci pe amândouă, dar dacă lucrezi în mod consistent și cu prioritate la afacerea ta, într-o zi ea va produce suficient încât să poți renunța la serviciu.

Astăzi oricine poate porni o afacere online fără să investească un leu. O să afli cum dintr-un ebook ce-l voi lansa în curând.

Câinele și lupul

Un câine se lăuda unui lup cât de bine trăiește el la stăpân. Lupule, stăpânul îmi dă apa, îmi dă mâncare, mă duce să mă plimb, mă spală…

Lupul uimit și aproape invidios, vede la un moment dat lesa legată de gâtul câinelui.

Atunci o ia la fugă cât îl țin picioarele. Se spune că și azi încă mai aleargă.

Dacă nu ai datorii, ai ceva bani economisiți și n-ai nicio pasiune, sau interes să înveți ceva de la slujba ta, dă-ți demisia cât mai repede și eliberează-te din sclavia serviciului de la 9 la 5 de luni până vineri. Ce faci acolo e să-ți vinzi viața pentru mărunțiș ca să-i îmbogățești pe alții.

Chiar dacă-ți place ce faci, fă pe cont propriu.

Îmi plăcea să programez, dar și acum mi se face rău fizic dacă-mi imaginez o zi din viața mea de angajat: trezit de alarmă, mâncat mic dejun și băut în grabă câteva guri de cafea fără nicio bucurie. Stresul că poate o să ajung târziu la lucru, înghesuiala din trafic, întâlnirea cu șefi și colegi nesuferiți alături de care eram obligat să petrec mai mult timp decât cu familia.

Pe unii colegi și astăzi îi iubesc și sunt recunoscător că am lucrat cu ei, dar un nesuferit e de ajuns să-ți strice toate zilele. Noi, băieții ne mai consolăm puțin dacă visăm cu ochii deschiși cum l-am juca în picioare pe șef dacă nu ne-ar da afară și nu ne-ar băga la închisoare, dar tot nu ne face să ne simțim mai bine și nici nu schimbă cu nimic situația.

Asta nu-i viață, e coșmar. Închisoare. Sclavie. Nu mă crezi? Ai impresia că ai multă libertate? Nu ai. Trebuie să rupi lanțurile cât mai repede. Ele sunt implantate parșiv în mintea oamenilor, dar sunt mai rele decât cele fizice.

Când dai naștere la o afacere, devii părintele ei. Mai bine să suferi încercând să ții chestia aia în viață și s-o crești mare decât sa te duci confortabil la un serviciu doar pentru bani, dar fără niciun fel de atașament pentru munca ta.

Niciunui părinte nu-i e ușor, dar de multe ori găsim resurse nebănuite pentru a ne feri copiii de lucruri rele și a-i crește frumos.

Plus, spre deosebire de Joe vei ști de la început importanța redundanței. Hotărăște-te ce afacere vrei să începi, citește cel puțin o carte bună despre cum o pui în practică și dă-i drumul.

P.S. Te voi anunța când lansez ebook-ul despre afaceri online. Până atunci, învață mai multe despre bani, redundanță și investiții din acest pachet.

Comments

 1. Mihalcea Florin

  Bună seara.

  Mi-a plăcut materialul. Felicitări.
  Pentru prima dată după mulți ani, am citit ceva interesant care nu este scris „politicaly correct”.
  Îmi permit să sugerez un alt citat referitor la business :
  ” Pierderile pe termen scurt sunt câștiguri pe termen lung, iar câștigurile pe termen scurt sunt pierderi pe termen lung !”

  De aceea, opinez că ar fi corect să avertizăm viitorii antreprenori despre apariția primelor rezultate pozitive într-o afacere, după 2 sau uneori, chiar 3 ani de la debutul afacerii respective și evident după foarte multe zile pline de stres și de multă activitate susținută și asiduă!
  Mult succes în viitor!
  Cu stimă!

  1. Post
   Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.