Tragedia cu școala

Azi e ultima zi de vara. În luna septembrie începe și noul an școlar.

Nenorocirea asta cu pandemia ne afectează toate aspectele vieții și mulți spun că una dintre cele mai mari probleme e cea legată de școală. Că generația actuală de școlari și studenți va fi grav afectată, în special dacă școala nu se va face în clase, ca până acum.

Așadar, mulți caută soluții cât mai sigure de a relua școala… în școli.

Totuși, alegerea bună ar fi să nu se facă ore în clase până când nu dispare virusul. Dar mulți părinți fac presiuni să înceapă școala. Unii se tem că nu pot copiii să învețe așa de bine materiile dacă se fac ore online, alți n-au cu cine să-și lase copiii cât timp merg la serviciu.

Și alții vor să scape de copii câteva ore pe zi și spun povestea aia cu… pierd copiii ocazia de a învăța cunoștințe esențiale. Și-așa au pierdut o gramada in primavara cand s-a oprit scoala.

Probabil școala va începe din cauză că cei care decid n-au co…ie să facă ce-ar trebui, sau sunt prea incompetenți să știe care-i decizia bună.

La scurt timp după ce virusul va primi pe tavă noi medii avantajoase de a-și răspândi amprenta, va profita de ocazie. Și uite-așa… se va închide o școală, încă una, și în final se va muta totul online.

O rază realistă de speranță

Școlile se vor redeschide atunci cand vom scapa de SARS-COV-2. Și zilele trecute am aflat o veste bună.

Daca e adevarata, în maxim 6 luni ne vom relua viata normala si se va întâmpla fără vaccin. Solutia e alta, pentru că dezvoltarea unui vaccin sigur si eficient poate dura foarte mult.

Compania Abbott Laboratories a primit autorizare de urgenta de la FDA (in USA) pentru a lansa pe piata un test minunat pentru detectarea COVID19. Va costa doar $5 și poate arăta rezultatul in 15 minute.

Kitul e format dintr-un card special, o solutie si un betisor. 

Ca la testul PCR, se ia o proba din nas cu un betisor, se pune apoi in interiorul cardului (care se deschide ca o carte cu coperti, dar fără pagini), se pun si cateva picaturi din solutie și în 15 minute arată rezultatul.

Cuplat cu acest kit, Abbott a creat si o aplicatie care va functiona ca un fel de pasaport.

Sunt sigur ca sunt si alte companii care lucreaza la teste de acest gen.

În momentul în care vom avea și în România un asemenea test, școala se va putea relua fără riscuri. 

Cred că după ce se va lansa in USA, în scurt timp își va dovedi eficiența și apoi se va răspândi în toată lumea mai devreme sau mai târziu.

Înainte să trec de partea cu preziceri, mai vreau să spun ceva. 

M-aș bucura să n-am dreptate la prima parte și lucrurile să decurgă bine în școli de la început, dar cum ar putea să se întâmple asta?

Teoretic, probabilitatea să joci în fiecare zi ruleta rusească și să câștigi de fiecare dată… nu e zero. Dar în practică, cineva care-ar face asta n-ar muri de bătrânețe. 

Virusul e încă printre noi și e invizibil. Cine se expune zi de zi fără să se protejeze se va infecta până la urmă. Și cum crezi că vor decurge lucrurile în școli? Crezi că elevii vor încerca, sau se vor putea proteja tot timpul?

Și dacă tot discutăm chestii controversate, ce zici de…

Încă o previziune legată de școală

Într-o bună zi, școala de stat va dispărea definitiv și nu se va mai întoarce niciodată.

De ce? Pentru că e falimentară și dezavantajele ei depășesc cu mult micile avantaje. 

Când e vorba de fraude în masă precum e sistemul ăsta centralizat de școalarizare, mă aștept ca oamenii să realizeze într-un final ce se întâmplă și să nu se mai lase păcăliți.

Cum ar fi dacă fiecare om s-ar ocupa singur de propria educatie? Dacă ar alege să-și urmeze propriile interese? Cum ar fi dacă sistemul ar fi complet descentralizat si ar exista doar mici școli private, specializate pe anumite domenii?

Până atunci, dacă ești elev, încă ești obligat să mergi la școală și ești obligat să înveți o grămadă de chestii plictisitoare și inutile alese de unii care au alte interese decât binele tău.

Și îți sunt predate în cel mai ineficient mod posibil. Stai într-o bancă 5-6 ore pe zi, în perioada vietii în care ai cea mai multă energie și cea mai mare nevoie să fii activ. În timp ce ești încarcerat pe acel scaun, niște oameni care nu știu aproape nimic despre lumea reală (în afară de cei care au experiență adevărată și în alte activități), “te învață carte”.

Fuck that! Dacă-ți place vreo materie sau crezi că vei avea nevoie de ea, învaț-o. Dacă nu-ți place, fă minimul necesar ca să nu rămâi corigent.

Și cel mai important… ocupă-te singur de educația ta.

“Nu lăsa șoala să stea în calea educației tale.” Mark Twain

Citește cât mai multe cărți despre chestii care-ți plac, fă experimente, ia-ți slujbe în afaceri despre care vrei să înveti, înființează-ți propriile afaceri, învață să vinzi, sau alte meserii, creează conținut video, audio, sau text.

Fii om bun, de încredere și ajută oamenii. Ai respect pentru cei mai în vârstă și încearcă „să furi cât mai multe cunoștințe” de la oameni care au reușit în viață pe cont propriu.

Ai încredere în tine că poți reuși, alege-ți cu grija modelele și nu lăsa nimic să-ți oprească progresul. Cei care rămân ignoranți și nepricepuți la nimic, n-au nicio șansă. Vor ajunge sclavi, atârnători frustrați, sau infractori.

Iar dacă ești părintele unor copii care sunt la școală, nu-ți mai face griji. Învață să-i îndrumi tu spre un viitor mai bun, dă-le încredere. Lasă-i să învețe din greșeli și spijină-i să-și creeze propria educație și să-și gasească propriul drum.

Ca să ții minte esențialul, toată ecuația se rezumă la:

Asigură-ți spatele: termină școala, dar cu cât mai mici eforturi. Păstrează energia pentru.

Expunerea la câștiguri fără limită: citește cât mai multe cărți și învață afaceri. Nu te angaja decât temporar. Dacă vrei să înveți ceva despre o afacere sau vrei să strângi bani pentru a porni o afacere.

P.S. N-am nimic cu profesorii, doar cu sistemul. Din păcate însă, ei sunt fructele acestui sistem și mulți nu văd în afara tunelului în care sunt s-au afundat.

Comments

 1. Radu

  De acord cu tine Bogdan.
  Este o mare pierdere de timp.
  Dau doar un exemplu : Literatura romana. ( am terminat liceul i n 1987). Tone de fise, invatare pe de rost a mii de comentarii ( parerea unora despre creatiile altora ). Mi se parea absurd sa invat despre niste evenimente intamplate cu multi ani inainte. Ex. Morometii. Nu mai stiu nimic din ce am tocit , fiindca nu m-a interesat. Chiar daca traiam atunci in sistemul comunist, mi se pareau inutile.
  Consider ca actualul sistem de invatamant mondial, nu doar cel romanesc este limitativ. Incepe in primul rand cu NU. Nu fa aia, nu fa cealalta, nu sta asa etc.
  Distruge aproape tot ce este creativ in fiinta umana.

  1. Post
   Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.